Vladimir Putin vrea să trimită și preoții să lupte în Ucraina

Vladimir Putin vrea să trimită și preoții să lupte în Ucraina Sursa: Fanatik.ro

Preoții ar putea fi trimiși să lupte în Ucraina dacă au o legitimație militară, chiar dacă nu au servit niciodată în armată. Anunțul vine după ce s-a spus că preoții pot ajunge pe front doar în calitate de duhovnici.

Preoții ar putea fi mobilizați și trimiși să lupte pe frontul din Ucraina, dacă au legitimație militară, a anunțat agenția rusă RBC, citând un răspuns oferit la linia telefonică 122. Aceasta a fost deschisă de autorități pentru a răspunde la toate întrebările legate de mobilizarea parțială.

„Toți cetățenii Federației Ruse care se află în rezerva forțelor armate sunt supuși mobilizării. Chiar dacă nu a servit niciodată în armată, dar are o legitimație militară, un preot poate fi chemat la mobilizarea parțială. El este cetățean al Rusiei, ca toți ceilalți“, au spus oficialii la linia telefonică, potrivit libertatea.ro.

Reguli pentru preoți

Explicația vine ca un șoc printre prelații din Rusia. Anterior, Vakhtang Kipshidze, adjunctul Departamentului Sinodal pentru relațiile bisericii cu societatea și mass-media, declarase că preoții pot participa la operațiunea militară din Ucraina doar în calitate de duhovnici.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Preoții servesc în armată drept capelani militari. Doar în această calitate pot participa la o operațiune militară”, afirmase Kipsidze.

De asemenea, Alexei Osipov, profesor al Academiei Teologice din Moscova a subliniat că preoților le este interzis să ia arma în mână pentru a ucide oameni: „Sunt folosiți pe front ca medici ai sufletelor“.

Îndemnul la luptă al lui Kiril

Între timp, Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, le-a vorbit din nou credincioșilor despre cât de important este să meargă la război. În predica de duminică el a afirmat că „jertfa din timpul îndeplinirii datoriei militare este cea care curăță toate păcatele“.

Nu este prima declarație controversată a Patriarhului Kiril. El i-a îndemnat pe rușii mobilizați de Vladimir Putin să nu se teamă de moarte.„Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică”, a transmis patriarhul Kiril, după anunțul mobilizării, potrivit Nexta.

Vladimir Putin a declarat în 21 septembrie mobilizarea parțială în Rusia. Autoritățile au anunțat că 300.000 de rezerviști trebuie să se prezinte la bazele de instruire. După o perioadă de antrenament, ei vor fi trimiși să lupte în Ucraina.