Mobilizarea în Rusia e marcată de confuzie și dezorganizare. Directivele date de Șoigu, în contradicție cu dorințele lui Putin

Mobilizarea în Rusia e marcată de confuzie și dezorganizare. Directivele date de Șoigu, în contradicție cu dorințele lui Putin Putin, atacat și învins. Un vechi dușman pe care nici SUA și NATO n-au reușit să-l doboare. Iar URSS s-a prăbușit . Sursa foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Acțiunea de mobilizare anunțată acum câteva zile de președintele Vladimir Putin pare a fi marcată de confuzie și dezinformare, iar cei care se ocupă de recrutare simt o presiune enormă în a duce la bun sfârșit cât mai repede ordinele. Mai mult, declarațiile lui Serghei Șoigu, ar putea să nu reflecte intențiile sau ordinele lui Putin, după cum susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea sa.

Acțiunea de mobilizare în masă a Rusiei e dezordonată. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, ar fi dat indicații clare cu privire la scutirile de vârstă, handicap sau alte criterii.

Însă, comisarii militari care s-au ocupat de acest aspect au recrutat și persoane care nu sunt eligibile din punct de vedere tehnic, drept pentru care au fost acuzați de neglijență în efectuarea mobilizării și trimiterea de convocări în „exces".

Mobilizarea parțială a Rusiei e dominată de haos

Responsabilitate pentru acțiunea de mobilizare este împărțită, lucru ce duce la instalarea confuziei și dezorganizării. Decretul de mobilizare plasează sarcina de a executa ordinele de mobilizare în sarcina șefilor componentelor federale și nu a comisarilor militari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, comisarii militari lucrează probabil pentru șefii republicilor și regiunilor rusești, mai degrabă decât direct pentru Ministerul Apărării, ceea ce îi face pe ambii responsabili de mobilizare și creează un posibil decalaj între aceștia și Ministerul Apărării.

Astfel, comisarii militari locali execută ordinele de recrutare într-un mod care sugerează o posibilă neconcordanță între liniile directoare ale lui Șoigu privind mobilizarea parțială și cerințele de promptitudine ale președintelui rus Vladimir Putin.

Comisarii militari sunt presați  să realizeze cota de soldați

Rapoartele ce vizează activitatea comisarilor militari în ceea ce privește mobilizarea, arată că aceștia simt o presiune enormă pentru a efectua recretuarea cât mai repede posibil.

Această grabă sugerează că acești comisari militari se simt presați să accelereze mobilizarea, ceea ce nu se reflectă în declarațiile lui Șoigu.

Mai mult, în toată acest haos, Putin face din ce în ce mai de schimbări în rândul înalților lideri militari ruși. Acest semn arată că liderul de la Kremlin continuă să considere problemele sistemice ca fiind rezultatul eșecurilor personale ale subordonaților de rang înalt.

Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca înlocuirea unor lideri de rang înalt individuali să rezolve problemele structurale fundamentale din armata rusă.

Prizonierii de război ucraineni ar putea fi trimiși pe front

Potrivit presei ruse, prizonierii de război ucraineni ar fi cerut autorităților Republicii Populare Donețk, să li se permită să lupte în Batalionul de cazaci voluntari „Bohdan Khmelnițki” al DNR.

Însă, această acțiune ar fi o încălcare a Convenției de la Geneva, care prevede că „niciun prizonier de război nu poate fi trimis sau deținut în niciun moment în zone în care poate fi expus la tragerile din zona de luptă” și nu trebuie „să fie angajat la munci care sunt de natură nesănătoasă sau periculoasă”, potrivit raportului ISW.