Rusia a eliberat zece prizonieri capturați în urma luptelor din Ucraina. Unul dintre ei este britanicul Aiden Aslin

Rusia a eliberat zece prizonieri capturați în urma luptelor din Ucraina. Unul dintre ei este britanicul Aiden Aslin Sursa: captura video Rossia 1

Aiden Aslin fusese condamnat la moarte pentru că a luptat alături de armata ucraineană. Pe lista celor eliberați se mai regăsesc alți patru britanici, doi americani, un marocan, un suedez şi un croat.

Rusia a eliberat miercuri zece combatanţi străini luaţi prizonieri în războiul din Ucraina, eliberarea acestora survenind în urma unei acţiuni de mediere desfăşurată de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anunţat un oficial saudit citat de Reuters.

Pe lista prizonierilor eliberaţi se regăsesc cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez şi un croat. „Autorităţile saudite i-au primit şi i-au transferat din Rusia în regat şi facilitează procedurile pentru întoarcerea lor în siguranţă în ţările lor“, se arată într-o declaraţie a Ministerului saudit de Externe.

Fusese condamnat la moarte

Unul dintre prizonierii eliberați este Aiden Aslin, vârstă de 28 de ani. El a fost capturat în luna aprilie la Mariupol. Ulterior a fost condamnat la moarte în urma unui proces intens criticat de autoritățile din Marea Britanie. Tânărul s-a înrolat în armata ucraineană în 2018 și a fost acuzat de ruși că este mercenar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Sănătăţii, Robert Jenrick, a confirmat că Aiden Aslin, se numără printre cei care au fost eliberaţi. „Întoarcerea lui Aiden pune capăt unor luni de incertitudine chinuitoare pentru familia sa, care a suferit în fiecare zi a procesului simulat al lui Aiden, dar nu şi-a pierdut niciodată speranţa", a scris Robert Jenrick pe Twitter.

Britanici eliberați

Premierul britanic Liz Truss a confirmat, miercuri, că cinci cetăţeni britanici luați prizonieri de separtiștii pro-ruși în estul Ucrainei au fost eliberaţi. Nu a dezvăluit însă și numele acestora.

Premierul britanic a mulţumit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi Arabiei Saudite pentru că au contribuit la asigurarea eliberării deţinuţilor. „Rusia trebuie să pună capăt exploatării nemiloase a prizonierilor de război şi a deţinuţilor civili în scopuri politice“, a spus Liz Truss.

Mai multe schimburi de prizonieri au avut loc de la începutul conflictului din Ucraina. În luna iulie au fost eliberați cei mai muți prizonieri, respectiv 144 de persoane, potrivit news.ro.