Evenimentul Zilei > International > Rusia a confirmat că va avea loc un schimb de prizonieri cu SUA
Rusia a confirmat că va avea loc un schimb de prizonieri cu SUA

Rusia a confirmat că va avea loc un schimb de prizonieri cu SUA

Rusia a confirmat pentru prima dată că negocierile privind schimbul de prizonieri între Washington și Moscova care îl implică pe starul WNBA Brittney Griner și pe Paul Whelan sunt în desfășurare.

Ministerul rus de Externe a recunoscut că discuțiile au loc pe un canal creat de președintele Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin, când s-au întâlnit la Geneva în iunie 2021. „Au fost date instrucțiuni structurilor autorizate pentru a desfășura negocieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Ivan Nechayev. „Acestea sunt conduse de autoritățile competente.”

Schimbul de prizonieri

La sfârșitul lunii trecute, secretarul de stat Antony Blinken a susținut că Statele Unite au prezentat Rusiei o „propunere substanțială” „cu săptămâni în urmă” pentru Griner și Whelan, doi americani care sunt clasificați drept „deținuți în mod greșit” de administrația Biden. Presa a raportat că Washington s-a oferit să îl dea la schimb pe traficantul de arme rus Viktor Bout pentru Griner și Whelan. Mai recent, Moscova a încercat să-l adauge pe ucigașul Vadim Krasikov, în prezent închis în Germania, la schimbul propus.

În weekendul trecut, fostul guvernator al New Mexico, Bill Richardson, care s-a descris pe sine ca un „catalizator” care lucrează la cazul lui Griner, împreună cu alți deținuți, și-a exprimat optimismul că Statele Unite și Rusia vor face acest schimb de prizonieri care îi va aduce pe cei doi americani acasă.

„Părerea mea este optimistă. Va fi un schimb de prizonieri — cred că va fi doi pentru doi. Nu pot uita de Paul Whelan”, a declarat Richardson, fost ambasador al SUA la Națiunile Unite și secretar pentru energie în administrația Clinton.

Vinovată de contrabandă

Săptămâna trecută, Griner a primit o pedeapsă de nouă ani și jumătate de închisoare pentru că a adus mai puțin de un gram de ulei de canabis în Rusia. Griner a fost inițial reținută pe Aeroportul Internațional Sheremetyevo pe 17 februarie, după ce Serviciul Vamal Federal Rus a susținut că a găsit în bagaj cartușe care conțineau uleiul de marijuana.

În timpul mărturiei sale, Griner a susținut că nu știa cum a ajuns în geantă uleiul de canabis, pentru care avea prescripție medicală, explicând că a împachetat în grabă în timp ce era stresată. Cu toate acestea, judecătorul a constatat că Griner este vinovată de contrabandă și depozitare de droguri ilegale. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, ea a primit o amendă de 1 milion de ruble, care se ridică la aproximativ 16.500 de dolari.

Whelan, un director de securitate corporativă din Michigan, a fost condamnat la șaisprezece ani de închisoare sub acuzația de spionaj în 2020. El și familia lui și-au afirmat de mult timp nevinovăția, potrivit The National Interest.