Duma de stat nu mai așteaptă rezultatul referendumurilor. Parlamentul rus dezbate pe 29 septembrie alipirea provinciilor ucrainene ocupate
- Ionel Sclavone
- 25 septembrie 2022, 08:28
Parlamentarii ruși vor dezbate pe 29 septembrie proiectele de lege privind anexarea celor patru regiuni ucrainene în care se desfășoară referendumuri, la Rusia. Astfel, Duma de Stat va adopta legile prin care provinciile ucrainene Luhansk, Doneţk, Zaporojie și Herson vor intra în componența Rusiei chiar dacă nu se cunosc rezultele fiinale ale votului. Deși statele occidentale nu recunosc votul, Vladimir Putin insistă în această direcție.
Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, va dezbate joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate.
Este vorba despre Luhansk, Doneţk, Zaporojie și Herson unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri care, în viziunea Kremlinului ar trebui să constituie baza legală pentru anexare. Informația a fost prezentată de o sursă din Duma de Stat citată de agenția de presă TASS.
Aceasta deși țările occidentale au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele așa-ziselor referendumuri organizate de Moscova în aceste teritorii.
Conform unei alte surse, nu ar fi exclus ca Vladimir Putin să se adreseze Parlamentului în data de 30 septembrie.
Obiectivul urmărit de Rusia
În perioada 23 - 27 septembrie, în Donețk și Luhansk, precum și în regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina, se votează în cadrul unui așa-zis referendum pentru anexarea la Rusia. Confruntată cu o contraofensivă puternică, în regiune, Rusia intenționează să anexeze aceste teritorii pentru a avea un pretext să trimită noi trupe în Ucraina.
Experții spun că falsele referendumuri, care se vor desfășura pe parcursul a 5 zile, vor permite Rusiei să revendice cele patru regiuni ocupate sau parțial ocupate ale Ucrainei, după modelul aplicat în Crimeea, în 2014.
Chiar dacă anexarea nu va fi recunoscută la nivel internațional, Rusia ar putea pretinde că teritoriul său este atacat. Iar acest lucru va duce la o nouă escaladare a războiului. Vladimir Putin va putea trimite noii recruți, pe care i-a mobilizat cu forța în urma decretului de miercuri, să lupte pe fronturile Ucraina.
Statele Unite protestează împotriva demersului de la Moscova
Pe de altă parte, statele occidentale refuză să recunoască legalitatea acestor demersuri. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a descris presudo-referendumurile ca fiind „o farsă”. El a afirmat că acestea reprezintă un „pretext fals” prin care Rusia încearcă să anexeze părți din Ucraina prin forță, încălcând dreptul internațional.
„Statele Unite nu vor recunoaște niciodată teritoriul ucrainean ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei”, a declarat Joe Biden.
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că Marea Britanie are dovezi că oficialii ruși au stabilit deja obiective pentru „participarea inventată a alegătorilor și ratele de acord pentru aceste referendumuri false”.