Evenimentul Zilei > Justitie > Cine l-a înfundat pe interlopul Bercea Mondialu. Dezvăluiri din anchetă
Cine l-a înfundat pe interlopul Bercea Mondialu. Dezvăluiri din anchetă

Cine l-a înfundat pe interlopul Bercea Mondialu. Dezvăluiri din anchetă

Devenit celebru pe plaiuri mioritice, Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu s-a reîntors la pușcărie. Din datele anchetei reiese, însă, cine i-a venit de hac interlopului

Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondialu, a fost arestat după ce Curtea de Apel Craiova a decis, miercuri, condamnarea definitivă a lui la 13 ani şi 272 de zile de închisoare pentru o tentativă de omor săvârşită în urmă cu 11 ani împotriva unui fost viceprimar al municipiului Slatina, Valeriu Matei.

Instanţa craioveană a menținut decizia instanţei de fond, pe parte penală, în speță Tribunalul Olt, dată în urmă cu un an. În acelaşi dosar, Laurenţiu Anghel, fiul lui Sandu Anghel, a fost condamnat la 9 ani şi 6 luni de închisoare.

Tribunalul Olt a pronunțat sentința pe 21 octombrie 2019.

 

Judecătorul Tribunalului Olt a stabilit ca Bercea Mondial, care fusese eliberat, cu recursul compensatoriu, la începutul lui 2019 dintr-un penitenciar din Mehedinți, să se întoarcă în închisoare pentru a ispăși în final o pedeapsă totală de peste 13 ani și jumătate de închisoare, după ce pedeapsa pronunțată în acest dosar, de 6 ani de închisoare, a fost contopită cu pedepsele primite în alte două dosare penale, pentru fapte similare.

Decizie definitivă abia după 11 ani

Curtea de Apel Craiova a menținut condamnările dar a decis să reducă cuantumul daunelor morale pe care Sandu Anghel trebuie să le plătească către fostul viceprimar, Valeriu Matei, de la 40.000 la 10.000 de euro.

Sandu Anghel, interlopul cunoscut sub numele de Bercea Mondialu, precum și fiul său, Laurențiu Anghel, au fost condamnați la închisoare, miercuri, după ce în urmă cu 11 ani l-au înjunghiat pe un fost viceprimar al municipiului Slatina, Valeriu Matei, în urma unui conflict spontan apărut în legătură cu un teren.

În acest dosar, Sandu Anghel şi fiul său, Laurenţiu, au fost trimişi în judecată în anul 2018 de procurorii Parchetului General, pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat.

Fapta a avut loc pe 22 ianuarie 2009, în Slatina, unde fostul viceprimar al municipiului, Valeriu Matei, a fost lovit de Bercea cu un cuţit, pe fondul unui conflict spontan generat de neînţelegeri asupra unui teren.

În acelaşi context, Valeriu Matei, precum şi un bărbat care îl însoţea au fost loviţi de Laurenţiu Anghel cu un autoturism. În urma altercaţiei, ambele persoane au suferit leziuni traumatice care le-au pus viaţa în pericol, una dintre ele necesitând pentru vindecare 12 – 13 zile de îngrijiri medicale, iar cealaltă 80 – 90 de zile.

Sandu Anghel a fost eliberat din penitenciar în luna februarie 2019, el executând o condamnare de 8 ani şi 9 luni pentru că şi-a înjunghiat un nepot, iar Laurenţiu Anghel a fost în detenţie pentru complicitate la tâlhărie.