O echipă de arheologi au descoperit, miercuri dimineață, în centrul municipiului Sibiu, un proiectil de război, de calibrul 75 mm, care ar fi putut exploda oricând. Descoperirea a fost făcută în turnul Bisericii Evanghelice din Piața Huet. Proiectilul se afla ascuns, în cadranul ceasului din turnul bisericii.

Biserica Evanghelică din Piața Huet, din Sibiu, a intrat într-un proces de reabilitare, iar arheologii supravegheau lucrările.

Arheologii a sesizat imediat serviciul de urgență 112, iar o echipă de pirotehniști, însoțită de un echipaj de pompieri militari, din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, s-a deplasat la fața locului pentru a ridica proiectilul neexplodat. De asemenea, la fața locului s-a deplasat în sprijin în mod preventiv un echipaj al Serviciului de Ambulanță al Județului Sibiu.

Zona vizată a fost închisă pentru ca proiectilul să poată fi ridicat în condiții de maximă siguranță.

„În scop preventiv și a unei eficiente intervenții la fața locului s-a procedat la balizarea zonei și închiderea pieței pe o distanță de aproximativ 150 metri pătrați”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Alina Voina, citată de publicația Turnul Sfatului.

Locația în care a fost găsită muniția de război, turnul Catedralei Evanghelice, una dintre cele mai vechi clădiri în stil gotic din Transilvania, este în apropierea Primăriei Sibiu.

În cele din urmă, proiectilul a fost ridicat în siguranță de echipa de pirotehniști și va fi distrus într-un poligon special, conform procedurilor în vigoare.

„S-a efectuat în siguranță identificarea, ridicarea, transportarea, depozitarea în vederea distrugerii ulterioare a proiectilului de război cu focosul activ”, au transmis reprezentanții ISU Sibiu.

Cu această ocazie, ISU Sibiu a făcut apel la toți cei care descoperă muniţie neexplodată să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte și să nu încerce să le demonteze. De asemenea, este interzisă transportarea sau depozitarea acestora în locuințe, depozite de fier vechi etc.