Cetățenii moldoveni din străinătate vor putea solicita noua carte de identitate electronică. De când sunt puse în circulație
- Ana Munteanu
- 19 martie 2025, 08:25

Republica Moldova. Începând cu 31 martie curent, cetățenii moldoveni din străinătate vor putea solicita noua carte de identitate electronică. Documentul va înlocui actualul buletin de identitate. Acesta corespunde tuturor standardelor Uniunii Europene.
Datorită noului document, cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării vor putea accesa online serviciile publice prestate de către Agenția Servicii Publice (ASP).
Servicii mai accesibile pentru moldovenii din diasporă
Directorul ASP, Mircea Eșanu, a subliniat că, în prezent, serviciile publice trec printr-un sistem de digitalizare și eficientizare.

Directorul ASP, Mircea Eșanu. Sursa foto: https://www.facebook.com/mesanu
„Acest lucru va aduce beneficii semnificative pentru cetățenii moldoveni din diasporă, reducând timpul de așteptare a actelor solicitate. Începând cu 31 martie 2025, cetățenii moldoveni din străinătate vor putea solicita noua carte de identitate electronică. Un document modern și sigur, ce corespunde standardelor Uniunii Europene. Având o carte de identitate, care va avea integrate semnătura electronica calificată, cetățenii noștri aflați peste hotare vor putea accesa online serviciile publice prestate de către ASP, fără a se deplasa la ghișeele noastre”, a spus Mircea Eșanu.
Noi posibilități digitale oferite de cartea de identitate
Secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a subliniat anterior că noile cărți de identitate vor putea fi utilizate de cetățeni și la traversarea frontierei de stat.
„Guvernul digitalizează serviciile publice și îmbunătățește calitatea acestora pentru a oferi cetățenilor acces simplu, sigur și rapid la documente moderne de format european. Pentru prima jumătate a anului 2025, ne-am propus să înlocuim treptat buletinele de identitate cu un nou document - cartea de identitate. Aceasta va putea fi folosită inclusiv la traversarea frontierei și la identificare electronică a persoanelor”, a spus Artur Mija.

Secretarul general al Guvernului, Artur Mija. Sursa foto: www.facebook.com/CancelariaRM
„În același timp, în contextul excluderii din actele de identitate a informațiilor despre reședință, simplificăm și modernizăm procedura de înregistrare la domiciliu. Aceasta pentru ca serviciul să poată fi furnizat și online. La fel, vom eficientiza schimbul de date între autorități. Acest lucru va permite reducerea numărului de documente prezentate de cetățeni la accesarea serviciilor publice în format electronic”, a afirmat Artur Mija.
Titularii cărților de identitate se vor putea autentifica în mai multe sisteme informaționale
Cartea de identitate va avea încorporat mediul de stocare electronică a datelor, ce va include certificatul calificat pentru semnătură electronică. Astfel, deținătorul noului act de identitate va putea accesa online serviciile electronice. Acest lucru fără a fi nevoie să se deplaseze la instituțiile care le prestează.
Totodată, cetățenii care locuiesc peste hotare și dețin o carte de identitate vor putea accesa la distanță serviciile publice. Aceasta se va întâmpla prin intermediul platformei digitale guvernamentale.
Titularii cărților de identitate se vor putea autentifica în mai multe sisteme informaționale. Este vorba de MSign, MPower, MPass, MNotify, MCabinet, e-Votare, e-Raportare, e-Declarație, e-Factura, e-Licențiere, e-Stare Civilă, e-Achiziții, etc. La fel, cetățenii vor putea semna acte, cereri sau declarații oficiale fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice.
Deținătorul cărții de identitate va avea acces la piața unică digitală a UE
Potrivit ASP, cărțile de identitate vor dobândi o utilitate extinsă. Documentul va putea fi utilizat nu doar pentru identificarea pe teritoriul Republicii Moldova, ci și ca document de călătorie în țările care le vor recunoaște. De exemplu, țările membre ale Uniunii Europene.

Drapelul Republicii Moldova și cel al UE. Sursa foto: www.facebook.com/mfa.gov.md
Deținătorul cărții de identitate va avea acces la piața unică digitală a UE prin recunoașterea reciprocă a elementelor-cheie. Este vorba de identificarea electronică, documentele electronice, semnăturile electronice și serviciile de distribuție electronică.
Legea prin care este reglementată punerea în circulație la nivel național a noului model de act a fost votată de Parlament la sfârșitul lunii martie 2024.
Proiectul de lege a fost elaborat de ASP. Acesta are scopul armonizării legislației naționale la rigorile acquis-ului Uniunii Europene. Un alt obiectiv este continuarea procesului de digitalizare a serviciilor publice.