Tot mai mulți cetățeni ai Federației Ruse își depun cererea pentru a obține cetățenia Republicii Moldova. Ce spune șeful ASP
- Viorica Șușu-Ceban
- 7 februarie 2025, 18:29

Republica Moldova. Numărul cererilor pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova este în creștere. Declarațiile au fost făcute de Mircea Eșanu, directorul Agenției Servicii Publice (ASP).
„Acest val l-am resimțit semnificativ abia după începutul războiului din Ucraina, în 2022. Am observat o creștere a numărului de cereri depuse. În perioada 2023-2024, am depășit pragul de 11.000 de cereri, ajungând aproape de 12.000 de solicitări de redobândire sau recunoaștere a cetățeniei”, a declarat Mircea Eșanu într-o emisiune la TVR Moldova.
Cetățenii Federației Ruse domină cererile de cetățenie
Conform șefului ASP, aproximativ jumătate din cererile de acordare a cetățeniei Republicii Moldova provin de la cetățeni ai Federației Ruse.
„Există un număr semnificativ de solicitări din partea celor din Est. Având în vedere valurile de deportări din sfârșitul anilor 1940. Mulți dintre aceștia sunt descendenți ai celor deportați în regiunile Ural, Kazahstan sau Siberia. De asemenea, sunt și persoane care, de bunăvoie, s-au mutat în perioada sovietică pe teritoriul actualei Federații Ruse”, a explicat Eșanu.
”De departe, cred că o jumătate dintre toate solicitările din cele 10.000 – 11.000 de anul trecut, circa 6.000 sunt persoanele care trăiesc astăzi pe teritoriul Federației Ruse. Or procesul de verificare al autenticității actelor doveditoare durează. Noi interpelăm instituțiile emitente din Federația Rusă”, menționează directorul ASP.

Sursa foto: Facebook/Mircea Eșanu
Totodată, acesta declară că, într-un număr destul de mare și cetățenii ucraineni solicită cetățenia Republicii Moldova.
”Pe locul doi se află cetățenii din Ucraina. Însă în ultima perioadă am observat o încetinire considerabilă din partea autorităților ucrainene. În același timp, am impresia că și aceștia sunt mai precauți, deoarece există un număr mare de bărbați, împreună cu familiile lor. Aceștia doresc să redobândească cetățenia Republicii Moldova. În cazul nostru, sunt cei care trăiesc sau au bunici care au locuit în zona Bucovinei, sudul Basarabiei”, a spus Mircea Eșanu.
Cazuri de obținere frauduloasă a cetățeniei
De asemenea, directorul ASP a relatat că au fost identificate și cazuri de obținere frauduloasă a cetățeniei.
„Am înregistrat între 50 și 70 de cereri frauduloase pentru obținerea cetățeniei. Peste 1.600 de nereguli au fost descoperite datorită colaborării strânse cu colegii de la ANC. În ultimii doi ani, am făcut publice cazuri grave de tentative de fraudă în procesul de obținere a cetățeniei Republicii Moldova”, a explicat Mircea Eșanu.