Evenimentul Zilei > Politica > Certificatul verde COVID-19. Documentul ajunge din nou pe masa autorităților. Decizii de ultimă oră anunțate de Nicolae Ciucă
Certificatul verde COVID-19. Documentul ajunge din nou pe masa autorităților. Decizii de ultimă oră anunțate de Nicolae Ciucă

Certificatul verde COVID-19. Documentul ajunge din nou pe masa autorităților. Decizii de ultimă oră anunțate de Nicolae Ciucă

„Am convenit să găsim acele soluţii prin care certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Parlament şi, în momentul în care va fi aprobat de Camera Deputaţilor, să poată să meargă la promulgare şi să poată fi aplicat”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, marți, 30 noiembrie, după o vizită pe şantierul drumului care va face legătura cu Podul Prieteniei, Giurgiu - Ruse.

Certificatul verde COVID-19 va deveni realitate și în România. Este doar o chestiune de timp până când salariații vor trebui să prezinte acest document la locul de muncă pentru a putea continua să presteze activitate în domeniul în care sunt angajați. Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, marți, despre ultimele detalii stabilite în acest sens cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Certificatul verde COVID-19 ajunge din nou pe masa autorităților

„Am discutat cu domnul ministru Rafila, sâmbătă, şi am convenit să găsim acele soluţii prin care certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Parlament şi, în momentul în care va fi aprobat de Camera Deputaţilor, să poată să meargă la promulgare şi să poată fi aplicat”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, neprecizând, însă, când anume se vor concretiza cele amintite.

Prim-ministrul României a mai reiterat că și persoanele care prezintă deja anticorpi, însă nu au ajuns în atenția direcțiilor de sănătate publică, vor beneficia de acest document. „Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru, de certificatul verde vor şi persoanele care au trecut prin boală”, a spus Nicolae Ciucă.

Ce se va întâmpla în cazul persoanelor vaccinate cu o singură doză

Întrebat dacă certificatul verde urmează să fie eliberat și pentru românii care sunt vaccinați cu o singură doză de ser, la un interval de zece zile, premierul a transmis că nu a discutat acest aspect, momentan, cu ministrul Sănătății.

„Nu am discutat acest detaliu cu ministrul Alexandru Rafila sâmbătă, urmând ca împreună cu ceilalţi specialişti să poată să vină cu o propunere concretă în cuprinsul proiectului de lege care va fi supus dezbaterii Camerei Deputaţilor şi atunci vom vedea despre ce soluţii concrete este vorba”, a spus Nicolae Ciucă.

În altă ordine de idei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, recent, că atât persoanele vaccinate, cât și cele care prezintă un test negativ și cele cu anticorpi vor beneficia de certificatul verde COVID-19.

„Vrem ca el să fie introdus atunci când există justificare epidemiologică, când e raţional, şi să renunţăm la el când nu mai e cazul. Asta e ideea, să nu fie pentru totdeauna”, a spus ministrul Sănătății.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.