Cele mai periculoase alimente din supermarket. Riscurile sunt uriașe
- Emma Cristescu
- 21 martie 2025, 07:26

Medicii au declarat că există anumite alimente în supermarket care sunt foarte periculoase. Pachetele de mango, pepene galben și ananas tăiate cubulețe sunt mult mai susceptibile de a fi pline de bacterii dăunătoare precum E.coli decât fructele întregi, a explicat Dr. Bryan Quoc, chimist alimentar din SUA.
Cele mai periculoase alimente din supermarket
Acest lucru este din cauza faptului că pielița protectoare a fost tăiată, expunând pulpa, ce este un focar pentru agenții patogeni din cauza texturii umede și moi. Profesorul Kali Kniel, microbiolog la Universitatea din Delaware, a avertizat cu privire la pericolele germenilor cruzi din plante, potrivit Adevărul.

Fructe. Sursa foto iStock
Procesul complex de creștere face dificilă „dezinfectarea adecvată pentru a ucide toate salmonela care ar putea fi acolo. Acest lucru se datorează faptului că planta germinează într-un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. În principiu, germenii sunt crescuți în cel mai cald, mai umed și mai umed mediu pe care vi-l puteți imagina și ghiciți ce bacterii îl adoră”.
Riscurile sunt mari
Specialistul le-a recomandat oamenilor să evite produsele proaspete pre-tăiate, în special pe cele feliate în supermarketuri, cum ar fi pepenele pre-tăiat, din cauza vulnerabilității sale la bacterii. El a declarat că există riscul de toxiinfecție alimentară, cu excepția cazului în care le blanșați sau le „gătiți până eliminați bacteriile”.

Salmonella. Sursa: Arhiva EVZ
Un studiu arată că numărul de microorganisme de pe o sămânță germinată poate ajunge până la 1 miliard în trei zile de la procesul de germinare.
Salmonella este un grup de bacterii care infectează intestinele animalelor de fermă. Simptomele infecției includ diaree, crampe stomacale și uneori vărsături și febră. E.coli provoacă febră, stare de rău și diaree. În majoritatea cazurilor, simptomele dispar în mod natural în câteva zile.
Și laptele nepasteurizat este periculos
Dr. Bryan Quoc, chimist alimentar și consultant industrial din SUA, îi sfătuiește să fie foarte atenți la ce mănâncă și să nu își riște sănătatea. El le recomandă să evită laptele nepasteurizat, cunoscut și ca lapte crud.
„Există o mulțime de oameni care promovează laptele [crud] ca având toate aceste beneficii pentru sănătate. Dar nu merită riscul, deoarece există o mulțime de organisme patogene care sunt încă vii în acel lapte, mai ales dacă provine direct de la o instalație de prelucrare” a spus el.