Cel mai bun mod de a găti o friptură. Sfaturile unui bucătar profesionist

Cel mai bun mod de a găti o friptură. Sfaturile unui bucătar profesionist friptură de vită. Sursă foto: Freepik

„Simplitatea este cea mai bună cale. Acesta este motto-ul pe care îl urmez atunci când prepar o friptură”, spune bucătarul Ben Tish. Acesta a lansat o nouă carte de bucate care este dedicată mâncării mediteraneene. Astfel, iată cu ce sfaturi vine pentru toți cei care vor să se bucure de o friptură delicioasă, preparată rapid.

„Friptura trebuie să fie tăiată gros, deoarece carnea trebuie să fie crocantă și caramelizată la exterior, iar în interior să fie ușor roșiatică” spune bucătarul. Pentru a ridica acest fel de mâncare la un nivel superior, Tish recomandă servirea fripturii cu cartofi prăjiți și o salată. Iată ce rețetă propune specialistul.

Friptură cu rozmarin, usturoi și de struguri

Ai nevoie de mai multe ingrediente pentru a prepara patru porții:

  • 2 fripturi de 1 kg sau 2 fripturi de 600 g de mușchi de vită sau de costiță
  • Ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • rozmarin proaspăt, tocat mărunt
  • Coaja rasă și sucul de la 1 lămâie
  • 2 linguri de sirop de struguri sau curmale (opțional)
  • Sare de mare și piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

  1. Aprindeți un grătar cu aproximativ 30 de minute înainte de a găti friptura. Astfel încât, cărbunii să devină cenușii și să fie la temperatura optimă pentru grătar. Poziționați grătarul deasupra cărbunilor, astfel încât să devină foarte fierbinte. Puteți folosi și o tigaie de fontă.
  2. Ungeți fripturile cu ulei, apoi asezonați-le bine și așezați-le pe grătar sau pe tigaie. Se gătesc timp de trei minute pe fiecare parte, sau până când sunt bine caramelizate. Acum, fie mutați fripturile într-un loc mai răcoros de pe grătar, fie reduceți căldura de sub grătar la mediu și continuați să le gătiți timp de încă șase până la șapte minute, întorcându-le pe altă la fiecare minut, pentru o friptură medium-rare. Adăugați încă trei-patru minute pentru o friptură medium-well.
  3. Se scot fripturile de pe grătar și se transferă pe o tavă sau pe un platou și se presară usturoiul, rozmarinul, coaja și sucul de lămâie și siropul, dacă se utilizează. Se lasă să se răcească astfel timp de 10 minute înainte de a fi servite.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei