Ministrul Sănătăţii, Roman Prymula, a fost demis, după ce a fost surprins în timp ce încălca regulile pe care el însuşi le-a instituit împotriva noului coronavirus. Preşedintele ceh urmează să numească joi un nou ministru al Sănătăţii.

Ministrul ceh al Sănătăţii, Roman Prymula, a fost fotografiat săptămâna trecută de reporterul unui tabloid în timp ce ieşea dintr-un restaurant care ar fi trebuit să fie închis, aşa cum prevăd regulile impuse pentru a combate pandemia de COVID-19.

Cehia se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de noi decese şi contagieri la 100.000 de locuitori. Pentru o ţară de 10,7 milioane de locuitori, autorităţile cehe au raporat aproape 270.000 de cazuri confirmate şi 2.400 de morţi din martie.

„Preşedintele Milos Zeman îl va numi pe Jan Blatny în postul de ministru al sănătăţii joi”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Zeman, Jiri Ovcacek, conform Agerpres.

Jan Blatny este hematolog pediatru şi director adjunct al unui spital din al doilea oraş ceh ca mărime, Brno. El nu are experienţă politică.

Roman Prymula, epidemiolog de profesie, a fost numit în septembrie, într-un moment în care numărul de contaminări începea să crească vertiginos.

Situația Covid-19 în România

Până astăzi, 27 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217.216  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

155.630 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.724 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.084 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În continuare, în București și în alte 5 județe rata de infectare este de peste 3 la mia de locuitori.