Evenimentul ZileiSocialCea mai simplă rețetă pentru un cozonac savuros. Perfectă și pentru începători într-ale gătitului

Cea mai simplă rețetă pentru un cozonac savuros. Perfectă și pentru începători într-ale gătitului

Cea mai simplă rețetă pentru un cozonac savuros. Perfectă și pentru începători într-ale gătitului
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi și o rețetă de cozonac ușor de făcut, perfectă pentru începători într-ale gătitului, este binevenită. Dacă frământatul cozonacului pare greu, înseamnă că asta este soluția.

Este posibil ca până acum să fi urmat rețete mai dificile, imposibil de realizat de către începători. Astfel, pentru ca un cozonac să se desfacă fâșii de pufos ce este, trebuie să urmați o rețetă simplă, pe care o pot face chiar și cei mici. Astfel, nu mai stați pe gânduri, adunați ingredientele necesare și treceți la treabă.

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de: pentru aluat – 1 kg faină, 50 g drojdie, 300 g zahăr, 2 plicuri zahar vanilat, 500 ml lapte, 150 gr unt topit, 20 ml rom sau o esenţă de rom, un strop de sare, 5 gălbenuşuri, coaja rasă de la o lămâie; pentru umplutură – 5 albuşuri, 40 g cacao, 200 g nuca, 100 g zahăr pudră, puţină zeamă de lămâie, sare, ulei pentru uns blatul de lucru.

Trebuie să veți grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Cum se prepară aluatul

Primul pas este să puneți la încălzit laptele, pentru a prepara maiaua. Acesta nu trebuie lăsat să fiarbă, ci este necesar să fie doar încălzit.

După ce laptele a ajuns la temperatura optimă, mărunțiți drojdia și amestecați-o cu două lingurițe de zahăr și cu una de făină. Amestecați totul cu laptele cald, până când obșineți o pastă. Lăsați-o la dospit timp de 15 minute sau până crește. Aveți grijă să nu puneți lapte fiert peste drojdie, pentru că aceasta nu va acționa.

Puneți apoi restul de zahăr peste laptele cald și amestecați până când se dizolvă. Între timp, cerneți făina. După ce drojdia a crescut, puneți-o peste făina cernută. Amestecați gălbenușurile cu sare și apoi puneți-le peste făină. Adăugați romul, care poate fi înlocuit cu esență de rom, puneți coaja de lămâie și adăugați treptat laptele călduț.

Acum trebuie să treceți la frământarea aluatului. Puneți untul topit, puțin cât puțin, și frământați până când pătrunde complet în aluat. Dacă aluatul a rămas lipicios, nu ezitați să mai puneți puțin ulei.

Procesul de frământare este unul foarte ușor, mai ales atunci când folosiți o cantitate mică de făină. Astfel, după zece minute de frământare, aluatul este gata. Trebuie lăsat la dospit timp de o oră. Atenție, însă! Trebuie acoperit cu un prosop curat și pus la căldură, deoarece aluatului nu îi place să stea în frig.

Modul de preparare a unpluturii

A venit și rândul umpluturii. Puneți albușurile într-un bol, alături de sare și de puțină zeamă de lămâie. Bateți-le bine, până când obțineți o spumă. Acum adăugați zahărul pudră și amestecați, până când compoziția devine tare și lucioasă. Adăugați cele 40 de grame de cacao, încorporându-le ușor în albușuri, cu o spatulă. La final, adăugați nucă.

După ce aluatul a crescut, ungeți tăvile cu unt și treceți la împletitul cozonacilor. Ungeți blatul de lucru cu ulei și împărțiți aluatul în patru părți egale. Întindeți fiecare bucată pe blatul de lucru și adăugați umplutura. Rulați-le și împletiți-le câte două. Astfel, veți obține doi cozonaci, numai buni de băgat la cuptor. Dar, până atunci, trebuie să îi lăsați la crescut cel puțin jumătate de oră.

După ce acest timp a trecut, puneți cozonacii în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 160 de grade Celsius, pentru 30 de minute. Dați focul puțin mai tare, cât să ajungă la 180 de grade Celsius și mai lăsați cozonacii aproximativ 20-30 de minute. În ultimele 20 de minute, ungeți-i cu ou bătut și, dacă doriți, îi puteți presăra cu puțin zahăr, scrie bzi.ro.

Pentru a nu se arde, cozonacii trebuie acoperiți cu o folie de aluminiu. În acest fel, veți obține o coajă moale.

Poftă bună!

 


Accesează: