Sigur pe astea nu le știai! Cele mai ciudate rețete din bucătăria românească
- Mihaela Dan
- 24 octombrie 2021, 17:34
Când vine vorba de mâncare și de cele mai delicioase preparate, bucătăria românească are cu ce se lăuda.
Rețete de ciorbe, tocănițe, prăjituri sau preparatele din carne ocupă un loc de cinste inclusiv în sufletul celor care vizitează minunata noastră țară.
Cu toate acestea, puțin știu că în bucătăria noastră există și rețete puțin mai bizare, bucate ale căror nume vă vor face să roșiți. În continuare, vă prezentăm top 3 rețete bizare din bucătăria românească.
„Puțe cu mac”
Rețeta este răspândită în mai mult de jumătate din regiunile României și poartă diferite denumiri, în funcție de fiecare zonă geografică.
INGREDIENTE: 750 grame de cartofi fierți în coajă, cântăriți după fierbere și decojire, 75 grame de gris, 1 ou, 1 praf de sare, 200-250 de grame de faină albă (în funcție de calitatea făinii pe care o folosiți, s-ar putea să intre mai multă sau mai puțină), 80 de grame de unt (sau ulei), 6 linguri de mac măcinat prin mașină, 6 linguri de zahăr pudră amestecat cu un plic de zahăr vanilat;
PREPARARE: Cartofii se fierb în coajă (preferabil sa fie albi, mai sfărâmicioși) apoi se curăță, se cântăresc 750 de grame și se zdrobesc bine într-un castron.
Se adaugă sarea, grisul și făina, pentru început doar 200 de grame de făină. Se frământă un aluat molcuț, încă lipicios, dacă e nevoie se mai adaugă câte o lingură de făină, dar în niciun caz nu trebuie să fie un aluat tare. Se pune o oală de 4 litri cu apă sărată la fiert (sare cât pentru fierberea pastelor, aproximativ 2 lingurițe). Se presară cu făină planul de lucru și se răstoarnă aluatul, împărțindu-l în bucățele egale.
Se modelează pe planul de lucru puțișoarele nu mai lungi de 9-10 cm. Până se termină toate de modelat, va clocoti și apa în care se pun toate deodată. Separat, se topește untul într-o cratiță apoi se stinge focul. Când „puțele” se ridică la suprafață se mai lasă să fiarbă în clocote mici 1-2 minute apoi se scot cu spumiera, scurgându-le de apă și plonjându-le direct în untul topit. Se amestecă cu grijă, de preferat cu o spatula flexibilă, ca să nu se rupă „puțele” și să se îmbrace toate cu untul topit. Se adaugă imediat macul măcinat amestecat cu zahărul pudră.
Cu aceeași spatulă flexibilă, se amestecă bine până când macul este omogen distribuit (după gust, se poate pune mai mult sau mai puțin zahăr). Se servesc imediat, calde.
Sângerete
INGREDIENTE: 3-4 maţe de porc, 3 cepe albe, 400 g pulpă de porc, 400 g şuncă de porc, 400 g şorici, 800 ml sânge de porc, sare grunjoasă, piper, oţet de mere, 10 g cuişoare;
PREPARARE: Se spală maţele şi se curăţă cu sare grunjoasă şi oţet de mere. Se spală atât cu apă caldă, cât şi cu apă rece. Se lasă câteva ore în oţet cu sare. Separat, se taie carnea de porc bucăţi potrivite şi se fierbe împreună cu şoriciul, cu sare, piper şi cuişoare. Între timp, se taie șunca mărunt şi, după ce au fiert şoriciul şi carnea, se taie sau se trec prin robot. Se amestecă cu ceapa şi cu sângele. Se umplu maţele cu compoziţia, se leagă şi se fierb aproximativ o oră. Se scot, se scurg şi se pun la uscat. Dacă se doreşte, se pot afuma.
Varză cu tăiței de casă
INGREDIENTE: Făină 1,000 kg, 4 ouă, varză albă dulce - 2,500 kg, untură-0,250 kg, sare, piper
PREPARARE:Din făină, ouă, apă și sare se pregătește coca de tăiței, care apoi se întinde în foi, se lasă să se zvinte, se rulează sul și se tăie în fâșii subțiri de 1 cm lățime. Tăițeii se cern și se fierb în apa clocotită cu sare pentru circa 20 minute. Apoi se răcesc în apa rece și se strecoară bine. Varza se toacă mărunt, se sărează, se freacă bine, se stoarce și se călește în untură încinsă. După ce varză se călește se adaugă tăițeii, piperul și se asezonează după gust. Preparatul se servește cald.