Cea mai proastă veste vine de la NASA! Cum vrea Biden să se răzbune pe Trump

Cea mai proastă veste vine de la NASA! Cum vrea Biden să se răzbune pe Trump

Joe Biden a declarat că va „sprijini munca NASA de a readuce astronauţii pe Lună și de a merge chiar şi pe Marte”, dar nu s-a angajat până în 2024. Aşa stând lucrurile, s-ar părea că anunţul de la NASA nu este întâmplător.

Într-un raport recent, NASA a admis că trimiterea primilor astronauți pe Lună în 2024, ar putea fi amânată, după cum relatează The Guardian. Raportul, publicat săptămâna trecută de inspectorul general al agenției, aruncă o lumină proastă asupra provocărilor bugetare asociate cu desfășurarea programului său Artemis. Se așteaptă ca NASA să ceară „în jur de 28 de miliarde de dolari între 2021 și 2025”, conform analizei, pentru „a-și atinge ambițiile lunare în cadrul programului accelerat”, dar şi conform promisiunilor lui Trump dacă va rămâne la Casa Albă.

Să fie întârzieri doar din cauza pandemiei?

Agenția a cunoscut deja mai multe eșecuri majore, inclusiv pandemia în curs de desfășurare. Dezvoltarea sistemului de lansare spațială al NASA, racheta planificată a agenției destinată trimiterii astronauților pe Lună în interiorul unei capsule Orion, a fost lovită puternic de COVID-19, mai multe facilități pentru testare au fost nevoite să se închidă.

În afară de COVID, programul Orion a fost, de asemenea, foarte înfometat, cu câteva lansări planificate, cu sau fără echipaj, care au fost întârziate, de asemenea, potrivit raportului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintel Donald Trump a dat şi a promis finanțări uriaşe şi pentru al doilea mandat la Casa Albă

Acest lucru înseamnă că dezvoltarea Gateway, stația spațială planificată de astronauți în orbita lunară a NASA (NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au semnat un memorandum de colaborare pentru construirea unei staţii spaţiale care va fi amplasată pe orbita Lunii, un element cheie în cadrul programului american Artemis prin care SUA intenţionează să repună un om pe Lună până în 2024) a trebuit să fie întârziată, agenția prezicând că nu va fi pregătită la timp pentru o misiune lunară echipată în 2024.

„Având în vedere multiplele provocări descrise mai sus, credem că Agenția va lupta în continuare să trimită astronauți pe Lună până la sfârșitul anului 2024”, conchide raportul.

Dar cu „o conducere puternică, consecventă și susținută din partea președintelui, a Congresului și NASA, împreună cu finanțarea stabilă și în timp util”, există încă șansa ca prima femeie să meargă pe Lună la „o dată apropiată de acest obiectiv ambițios”.

De asemenea, nu este clar dacă NASA va primi acest tip de sprijin odată ce președintele ales Joe Biden va prelua frâiele Casei Albe în ianuarie

Gateway va fi de 6 ori mai mică decât Staţia Spaţială Internaţională şi va servi ca laborator permanent pe orbita Lunii, precum şi ca nod de transport pentru misiuni pe suprafaţa selenară, atât cu echipaj uman cât şi fără astronauţi, conform NASA.

„Gateway este concepută să fie suplimentată cu capacităţi adiţionale puse la dispoziţie de partenerii noştri internaţionali pentru a susţine explorarea sustenabilă” a Lunii, a declarat Kathy Lueders, administrator asociat al NASA pentru Human Exploration and Operations Mission Directorate.

Primele două elemente ale noii staţii spaţiale, elementul de propulsie PPE (Power and Propulsion Element) şi avanpostul logistic HALO (Habitation and Logistics Outpost), urmează să fie lansate împreună în noiembrie 2023. Aceste două elemente ale staţiei Gateway sunt construite de companiile americane Maxar Technologies (pentru PPE), respectiv Northrop Grumman (HALO), mai scrie guardian.