Evenimentul Zilei > International > Racheta SpaceX, în drum către ISS. Rusia, pusă la punct de NASA
Racheta SpaceX, în drum către ISS. Rusia, pusă la punct de NASA

Racheta SpaceX, în drum către ISS. Rusia, pusă la punct de NASA

Trei astronauți americani și un japonez se îndreaptă, luni, către Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul unei rachete SpaceX , noul mijloc de transport spațial al NASA, după nouă ani de dependență de Rusia.

Cei patru li se vor alătura, pe ISS, celor doi cosmonauți ruși și unei astronaute americană. Cu această expediție, NASA își arată din nou ambițiile împotriva marelui său rival, Rusia.

„Este o zi mare pentru Statele Unite ale Americii și pentru Japonia”, a declarat directorul NASA, Jim Bridenstine, într-o conferință de presă.

O rachetă a SpaceX,  Falcon 9, a decolat la ora prevăzută, dumnică seara, de la Kennedy Space Center, cu Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker și Soichi Noguchi aflați în capsula atașată la vârf.

Primul etaj al rachetei s-a desprins repede înainte de a reveni pe o navă-dronă a SpaceX. La douăsprezece minute după decolare, la o altitudine de 200 km și o viteză de 27.000 km/h, capsula însăși s-a desprins de a doilea etaj.

SpaceX a confirmat că ea se află pe calea cea bună pentru a ajunge la ISS în jurul orei 4 a.m. GMT, marți, scrie France 24.

„Funcționează corect”, a confirmat Gwynne Shotwell, numărul doi al SpaceX, la o conferință de presă. Dar „vom răsufla ușurați în aproximativ 26 de ore, când predăm echipajul NASA”.

Acest prim zbor „operațional” urmează misiunii demonstrative de succes din mai până în august, în timpul căreia doi astronauți americani au fost duși la ISS și apoi aduși înapoi pe Pământ în siguranță de SpaceX, prima companie privată care a realizat această performanță tehnologică.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE