Misiunea Artemis, NASA, va duce o astronaută pe Lună. Este un proiect ambiţios al SUA şi un fel de trambulină către Marte
- Antonia Hendrik
- 3 iulie 2019, 11:19
Aceata este obiectivul proiectului NASA numit Artemis. Numele este foarte evocator: ne poartă spre Artemide, o zeiţă mândră şi curajoasă. Astfel va fi astronauta care va pleca în misiune peste 5 ani. Artemis va reprezenta de fapt o nouă graniţă a astronomiei americane.
După cum relatează site-ul Wired, noua debarcare pe Lună va fi o ocazie pentru a testa noi tehnologii care vor fi fundamentale pentru concretizarea visului de a cuceri Marte. NASA a făcut cunoscute noi detalii privind misiunea Artemis: echipajul va aseleinza, după cum se prevede, la polul Sud lunar, unde niciun picior de om n-a călcat. Membrii echipajului vor fi doi, iar unul dintre aceştia va fi cu siguranţă o femeie.
Sunt 12 posibile candidate pentru această călătorie încă neefectuată, dar deja intrată în istorie
Toate lucrează la NASA şi au un curriculum de tot respectul. Să vedem cine sunt. Prima ''palpabilă'' este Sunita Williams (născută în 1965), cu două misiuni spaţiale la activ. Lucrează pentru NASA din 1998, are o foarte mare experienţă, şi-a petrecut timpul pe ISS (International Space Station) între decembrie 2006 şi iunie 2007, apoi din nou pentru încă 4 luni în 2012. Are în spate 29 de ore şi 17 minute de călătorii spaţiale şi 50 de ore şi 49 de minute petrecute în spaţiul deschis ( a doua astronaută din lume care a avut atâtea activităţi extravehiculare).
Stephanie Wilson lucrează la NASA din 1996, este licenţiată în inginerie la Harvard şi are un master în Inginerie Aerospaţială la Universitatea din Texas. Prima sa misiune spaţială a fost în 2006. Altă excelentă alegere ar fi Shannon Walker, intrată în NASA în 2004, iar prima sa misiune pe ISS este din 2010 unde a rămas 163 de zile.
Kathleen Rubins, este o biologă moleculară, intrată în NASA în 2009. A fost prima persoană care a secvenţiat un ADN în spaţiu şi are la activ 115 zile în spaţiu dar şi 12 ore şi 46 minute în afara navei.
Jessica Meir este una dintre astronautele favorite. Laureată în Space Studies, a participat la Extreme Environment Mission Operations care se desfăşoară în ambientul submarin creat de NASA. A fost recrutată de Agenţie în 2013. Încă n-a efectuat călătorii în spaţiu, dar în 2015 a terminat cu succes o pregătire necesară pentru eventuale misiuni la care e posibil să ia parte.
Megan McArthur, în NASA din 2000, este inginer aerospaţial şi oceanograf. A petrecut 13 zile în spaţiu.
Nicole Mann, venită în Agenţie în 2013, este inginer mecanic şi locotenent colonel de Marines.
Nu este mai prejos Christina Hammock Koch, inginer electronist şi fizician în aşteptarea primului său zbor în spaţiu.
Jeanette Epps este un fizician şi inginer aerospaţial care a lucrat ca analist pentru CIA şi în laboratoarele de cercetări ale Ford. A ajuns la NASA în 2009.
Tracy Caldwell Dyson lucrează din 1998 şi deja are la activ 2 misiuni unde a strâns 188 de zile în spaţiu şi 22 de ore în afara navei.
Serena Aunon Chancellor este un medic aeronautic care a prestat servicul ca expert în medicină spaţială şi aeronautică şi are la activ 197 de zile pe ISS.
În sfârşit, Anne McClain, altă favorită pentru călătoria pe Lună. Este în NASA din 2013 şi este inginer aerospaţial şi pilot militar cu 20.000 de ore de zbor pe 20 diferite aparate de zbor. Are în spate 6 ore şi 22 de minte de operaţiuni în exteriorul ISS. Cine ştie care va fi alegerea dintre aceste adevărate lider în domeniile respective?!