Evenimentul Zilei > International > Cea mai mare provocare a ultimilor ani. Oficialii vor să vaccineze 3-4 milioane de oameni lunar
Cea mai mare provocare a ultimilor ani. Oficialii vor să vaccineze 3-4 milioane de oameni lunar

Cea mai mare provocare a ultimilor ani. Oficialii vor să vaccineze 3-4 milioane de oameni lunar

Guvernanții de la Varșovia au planuri mari legate de campania de vaccinare care ar trebui să limiteze infectarea cu coronavirus.

Oficialii din Polonia au anunțat că au planuri mari în ceea ce privește vaccinarea împotriva coronaviruslui. Între 3 și 4 milioane de doze de vaccin ar trebui să ajungă la populație, lunar, proiectul fiind unul de amploare, a anunțat principalul consilier al premierului din această țară. Numărul de infectări zilnice în Polonia a mai scăzut după vârful înregistrat în luna octombrie şi la începutul lui noiembrie, însă bilanţul deceselor rămâne ridicate, de obicei peste 500 pe zi.

Cifre îngrijorătoare și în Polonia

„3,4 milioane de vaccinuri pe lună. 3,4 milioane de doze de vaccin care pot fi administrate pe baza solicitărilor pe care le-am primit”, a declarat Michal Dworczyk într-o conferinţă de presă, adăugând că peste 8.300 de echipe de vaccinare au aplicat pentru a participa la program. Dworczyk a spus anterior că ar putea exista circa 8.000 de puncte de vaccinare în Polonia.

O țară cu aproximativ 38 de milioane de locuitori, Polonia a raportat sâmbătă aproape 1,13 milioane cazuri de COVID-19 şi 22.676 de decese provocate de pandemie. În ceea ce privește România, țara noastră ar trebui să primească aproximativ 1 milion de doze de vaccin anti-Covid laînceputul anului viitor. Având în vedere că imunizarea se face cu două doze, prima tranșă de vaccin va ajunge doar pentru imunizarea celor cuprinşi în prima etapă, adică persoanal medical şi medico-sanitar. Sunt în jur de 500.000 de oameni.

Cum se va face triajul medical

„Triajul medical trebuie să fie unul cât se poate de corect efectuat, așa încât să reducem la minim riscul de reacție alergică. Cazul celor două persoane din Marea Britanie, să menționăm că sunt reacții alergice majore, care au apărut la două persoane care aveau antecedente de reacții alergice majore”,  a explicat doctorul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid.

„De la nivelul centrelor regionale vor fi transportate fie în cutii cu gheaţă carbonică, fie la o temperatură de 2 grade. Acest vaccin are o stabilitate relativ bună pe o perioadă de 5 zile, la o temperatură de 5 grade”, a mai explicat medicul.