Covid-19. Mare atenţie la această femeie! Este ultima dezinformare antivaccinare

Covid-19. Mare atenţie la această femeie! Este ultima dezinformare antivaccinare

În contextul în care planeta aşteaptă primele doze de vaccin pentru Covid-19, propagandiştii antivaccinare au profitat de cazul unei femei care a participat la testarea dozelor dezvoltate de compania farmaceutică Pfizer pentru a disemina informaţii false cu privire la efectele adverse ale vaccinului.

Patricia Chandler, din Texas (SUA), a început să dezvolte o afecțiune inexplicabilă a pielii în octombrie, la mai puțin de o săptămână după ce a participat la studiul pentru celebrul vaccin Covid-19 dezvoltat de Pfizer. Propagandiştii antivaccinare au profitat de băşicile care au apărut pe călcâiele femeii pentru a sublinia că problemele au legătură cu efectele adverse ale produsului dezvoltat de compania americană.

Imaginea a fost distribuită masiv pe reţelele de socializare şi Chandler a fost supusă unor presiuni uriaşe, venite dinspre ambele tabere, adică şi de la cei care sunt pentru vaccinare, dar şi de la cei care sunt contra. Femeia a explicat într-un videoclip pe YouTube (n.r. – între timp șters) că primele semne i-au apărut când a ieșit la plimbare într-o după-amiază.

Ea a spus că a început să simtă durere şi mâncărime, iar soțul ei a sugerat că ar putea fi din cauza frecării provocate de pantofii ei. Cu toate acestea, când a ajuns acasă, a descoperit că are umflături în tălpi. Ulterior, i-a apărut o băşică mare din care ieşea puroi. Când Chandler a consultat mai mulţi medici, aceştia i-au prezentat mai multe cauze posibile, inclusiv o erupție din cauza unui tratament medicamentos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Patricia Chandler s-a gândit la studiul Pfizer

Cei doi s-au gândit că poate chiar procesul de vaccinare la care a participat Patricia Chandler la acea vreme este vinovat pentru problemele de sănătate… Femeie primise a doua doză de vaccin cu 5 zile înainte ca băşicile să se dezvolte pe picioare.vRebecca Moore, verișoara lui Chandler, a creat o pagină GoFundMe, pentru a o ajuta cu plata facturilor medicale și aşa a postat pe pagină fotografii ale piciorului afectat de băşicile purulente.

Imaginile au devenit virale, iar activiștii antivaccin au criticat rapid vaccinul Pfizer: „Se presupune că acesta este un participant la proces. Sunteți gata să vă răsuciți mâneca?”, era unul dintre mesajele propagandei antivaccin. „Vedeți că încearcă să ne rănească în mod deliberat cu vaccinul”, a fost un alt mesaj alarmist postat pe Twitter.

Pe pagină creată de verişoară se indicase inițial că a fost texana a fost voluntară în studiul vaccinului Covid-19 și a avut o „reacție adversă severă”, dar fără a fi clarificată şi confirmată cauza reală a acelor băşici. Ulterior, cei care sunt împotriva vaccinului pentru Covid-19 au aflat că Chandler nu a primit niciodată vaccinul propriu-zis.

Femeia a primit o doză placebo cu apă sărată

Conform înregistrărilor medicale obținute de BBC, a Chandler a primit o doză placebo. Femeii i s-a făcut doar o mică injecție cu apă sărată, astfel că inflamația bruscă a piciorului nu avea cum să fie cauzată de vaccin. După ce a aflat că rănile ei nu au fost cauzate de vaccin, Chandler a spus că a început să fie abuzată în mediul online de oameni care au numit-o „idiotă”, „dependentă de droguri” și „artistă înșelătoare”.

Ea a primit mesaje de la activiști care nu cred în vaccinare şi care o condamnau pentru că a participat la proces, dar și de la oameni care au acuzat-o că a răspândit știri false. Cu privire la toate aceste aspecte, Chandler a declarat presei: „Faptul că acești anti-vaxxers folosesc acest lucru pentru a-și alimenta agenda este înnebunitor.” Cu toate acestea, ea a recunoscut că formularea de pe pagina sa GoFundMe a fost înșelătoare, spunând: „Trebuie să-mi asum o anumită culpabilitate pentru că mi-am pus povestea acolo.

Este vorba de rețelele sociale. Împărtășești ceva pentru o secundă, poate fi preluat și poate deveni viral. Vătămarea mea nu a avut nimic de-a face cu vaccinul. Greşeala mea. Oamenii mai fac greșeli.”

sursa: bbc.com