Evenimentul Zilei > Social > Cea mai eficientă dietă pentru a reduce riscul atacului de cord. Ce beneficii cardiometabolice îți aduce
Cea mai eficientă dietă pentru a reduce riscul atacului de cord. Ce beneficii cardiometabolice îți aduce

Cea mai eficientă dietă pentru a reduce riscul atacului de cord. Ce beneficii cardiometabolice îți aduce

Atacul de cord se produce atunci când un blocaj în artera coronară face ca o parte a mușchiului cardiac să fie lipsită de sânge și oxigen, iar acest proces este rezultatul unor decizii proaste privind stilul de viață luate de-a lungul timpului. Un nou studiu dezvăluie modul în care o anumită dietă influențează nivelul de grelină și grăsimea care se acumulează la nivelul abdomenului, care influențează în egală măsură riscul de a suferi un atac de cord. Iată care este cea mai bună dietă ce vă ajută să reduceți semnificativ riscul confruntării cu o astfel de condiție.

Ce este ghrelina și cum influențează dezvoltarea diabetului și a bolilor metabolice

Postul și „hormonul foamei”, ghrelinul, care se declanșează după pierderea în greutate, reduce semnificativ grăsimea de pe abdomen și ajută la îmbunătățirea sensibilității organismului la insulină. Acest lucru ar putea contribui, de asemenea, la reducerea riscului unei persoane de a suferi un atac de cord, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societății Endocrine.

Ghrelina este un hormon derivat din stomac care stimulează pofta de mâncare, iar nivelurile acestuia cresc în timpul postului de peste zi, când persoana doarme. Studiul clinic, demarat pe o perioadă de 18 luni, arată că persoanele care au niveluri mai ridicate de ghrelină în timpul postului se confruntă cu un risc mai mic de a dezvolta diabet și alte boli metabolice.

Dieta de tip mediteranean reduce riscul de a suferi un atac de cord

Cercetările au arătat anterior că o dietă mediteraneană poate reduce riscul de a suferi un alt atac de cord. Studiul a aprofundat aceste constatări și a arătat că persoanele care au urmat dieta verde-mediteraneană au avut o creștere de două ori mai mare a nivelului de grelină la post, îmbunătățind și mai mult beneficiile cardiometabolice. O dietă verde-mediteraneană (green-MED) include legume cu frunze numite Mankai și ceai verde și omiterea consumului de carne roșie.

„Constatările sugerează că nivelurile de ghrelină pe durata postului pot servi ca indicator valoros al sănătății cardiometabolice după pierderea în greutate”, a declarat autorul principal al studiului, Iris Shai de la Universitatea Ben-Gurion din Negev din Beer-Sheva, Israel, și de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Mass.

Shai și colegii săi au examinat nivelurile de grelină pe durata postului la 294 de participanți, pe parcursul a 18 luni.

În timpul studiului, participanții care prezentau fie obezitate abdominală, fie dislipidemie – o afecțiune cu un nivel anormal de ridicat de colesterol sau grăsimi în sânge – au fost repartizați aleatoriu și au respectat trei diete: una bazată pe orientări alimentare sănătoase, dieta mediteraneană sau o versiune verde a dietei mediteraneene, care era bazată pe proteine vegetale și omiterea cărnii roșii.

Dieta mediteraneană verde îmbunătățește sănătatea inimii

Persoanele care au consumat dieta mediteraneană verde au prezentat niveluri de grelină la post de două ori mai mari decât cei care au urmat o dietă mediteraneană tradițională, îmbunătățind astfel sănătatea inimii.

„Creșterea nivelului de grelină la post ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care dieta mediteraneană verde a optimizat microbiomul, a redus grăsimea hepatică și a îmbunătățit sănătatea cardiometabolică mai mult decât celelalte diete consumate în cadrul studiul nostru”, a declarat Shai.

Dieta mediteraneană verde conține și mai multe materii vegetale și foarte puțină carne roșie sau de pasăre, ceea ce ar putea fi, de asemenea, un motiv al îmbunătățirii sănătății cardiovasculare și metabolice față de versiunea tradițională a dietei mediteraneene.

Se crede că această dietă ajută la îmbunătățirea sănătății inimii datorită aportului mai mare de polifenoli, fitosteroli, grăsimi „sănătoase” și fibre și a aportului mai mic de proteine animale.

Factorii de risc cardiovascular și metabolic se îmbunătățesc, de asemenea, în cazul celor care urmează dieta Med verde.

Dieta are și alte beneficii pentru sănătate, printre care se numără scăderea tensiunii arteriale diastolice, rezistența la insulină, reducerea inflamației și scăderea colesterolului.

„Rezultatele studiului nostru sugerează că ghrelina declanșată în timpul postului este un factor hormonal esențial în recuperarea sensibilității la insulină și regresia adipozității viscerale sau reducerea grăsimii de pe abdomen, asociate cu dieta”, a adăugat primul autor al lucrării, Gal Tsaban, cercetător și cardiolog al Universității Ben-Gurion din Negev și al Centrului Medical Universitar Soroka, Israel.

„Răspunsul diferențiat, specific dietei, în ceea ce privește creșterea nivelului de grelină pe durata postului ar putea sugera un alt mecanism prin care regimurile alimentare distincte, cum ar fi dieta verde-mediteraneană, reduc riscul bolilor cardiometabolice”, a mai adăugat acesta.

Consumul de ceai verde regăsit în dieta verde-mediteraneană ajută, de asemenea, la reducerea riscului unei persoane de a suferi un atac de cord, potrivit The Express.