Evenimentul Zilei > Politica > Ce se întâmplă cu Ludovic Orban? Se pregătește înlocuirea sa. Nume grele ca variante
Ce se întâmplă cu Ludovic Orban? Se pregătește înlocuirea sa. Nume grele ca variante

Ce se întâmplă cu Ludovic Orban? Se pregătește înlocuirea sa. Nume grele ca variante

Numele viitorului prim-ministru luat în calcul după alegerile parlamentare din 6 decembrie este încă secret, dar liberalii dau unele indicii prețioase, cărora PSD le dă sare și piper.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat duminică, la Antena 3, că Ludovic Orban este dorit de liberali să continue în fruntea Guvernului și că nu a auzit de varianta ca ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, să fie desemnat premier după alegerile parlamentare din 6 decembrie. „Nu am auzit de varianta Nicolae Ciucă. Este un excelent ministru al Apărării. Opțiunea PNL este dl. Orban premier. Premierul îl numește președintele. Alegerea PNL este dl. Orban, este hotărâre a Consiliului Național”, a declarat Rareș Bogdan. Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL și deschide lista partidului la Senat, în Dolj.

PSD, apropouri subtile

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, a declarat luni că social-democraţii vor avea „cu siguranţă” o propunere de premier după alegerile parlamentare, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, va prezenta săptămâna viitoare toate deciziile politice care se vor lua pe această temă.

„La PNL nu este atât de certă (propunerea ca premier să fie numit Ludovic Orban după alegerile parlamentare – n.r.). Înţeleg că domnul Orban este prima variantă, dar nu şi ultima, iar din partea USR este domnul Cioloş, care a fost supranumit de cetăţeni şi de mass media ‘premierul zero’, deci ofertele nu sunt foarte tentante pentru români.

Cu siguranţă vom avea şi noi o propunere serioasă, o persoană foarte bine pregătită, o persoană care să pună oamenii pe primul loc şi, de asemenea, printre colegii noştri cu siguranţă vom reuşi să identificăm cei mai pregătiţi colegi pe toate domeniile de activitate”, a spus Firea, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Se pregătește Ponta?

După congresul care a marcat fuziunea dintre ALDE și Pro România, desfășurat duminică, online, Călin Popescu-Tăriceanu l-a propus pe Victor Ponta drept premierul desemnat al noii formaţiuni politice. „Victor Ponta a fost premierul care a scos România din marasmul economic. Victor ne poate conduce acum în lupta împotriva austerităţii promovate de cuplul Iohannis şi Orban, poate dovedi că ne putem întoarce la vremurile bune din Guvernările Tăriceanu şi Ponta”, a declarat nostalgic Tăriceanu.