Evenimentul Zilei > Politica > Update. Iohannis a decis! „Sunt măsuri necesare”. Ce trebuie să știm de azi
Update. Iohannis a decis! „Sunt măsuri necesare”. Ce trebuie să știm de azi

Update. Iohannis a decis! „Sunt măsuri necesare”. Ce trebuie să știm de azi

În ziua în care s-a înregistrat un nou record negativ în România privind numărul de cazuri noi COVID, adică 9.714, președintele Klaus Iohannis va participa în această seară, la ședința de Guvern. Se anunță măsuri dure.

Update: Prezent la Palatul Victoria, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre înăsprirea măsurilor.

„Suntem, pe bună dreptate, cu toții îngrijorați. Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, am avut și astăzi mulți, prea mulți care au decedat, și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măruri ferme, mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Cele luate până acum nu sunt suficiente.

Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă, peste tot, unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9.00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționate, petrecerile, și cele publice și cele private, trebuie interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior sau din exterior, iar firmele și autoritățile trebuie să-și decaleze programul astfel încât și transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică permițând distanțarea suficientă între persoane”, a afirmat președintele, la începutul ședinței de Guvern.

 

El a mai spus că „Nu dorim să închidem economia, Oamenii sa fie protejați.”

Cât despre oportunitatea alegerilor în pandemie, Iohannis a precizat că: „Va spun foarte clar. Democtația nu poate fi pusa în paranteză. Trebuie garantată. Și asta se face prin alegeri.  Ce exemplu mai bun decât alegerile care au fost acum câteva ore în Statele Unite. Trebuie să ne uităm la democrațiile consolidate”.

Știrea inițială: „Sunt de făcut o serie de anunțuri legate de gestionarea pandemiei pe care urmează să le auziți la începutul ședinței de Guvern. A existat o colaborare permanentă între Guvern și Palatul Cotroceni și nu este decât o continuare a acestui parteneriat, nu este nimic anormal.

Iar prezența președintelui la ședința de Guvern face pare din atribuțiile lui constituționale și e foarte bine că va face acest lucru”, a declarat la Antena 3, Tănase Stamule, consilier al premierului Ludovic Orban.

La Comitetului Național pentru Situații de Urgență are loc la această oră o ședință unde sunt discutate noi restricții, informează Digi24.

La ultima ședință, de luni, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, autoritățile au decis ca mască de protecție să fie obligatorie în tot județul, dacă rata de incidență este mai mare de 1,5 la mia de locuitori (față de 3/mie, varianta inițială). Se pare, însă, că vom ajunge să purtăm mască fără alte amendamente.

 Noile restricții vor fi aprobate în ședința de Guvern

Surse guvernamentale susțin că va fi luată în calcul obligativitatea purtării măștii în toată țara, indiferent de rata de incidență.

Aceleași surse mai afirmă că autoritățile vizează și interzicerea deplasărilor pe timpul nopții, cel mai probabil în intervalul 22:00-6:00. Măsura ar putea fi aplicată doar în localitățile cu o rata mare a infecțiilor, însă se discută și posibilitatea de a fi introdusă la nivel național.

Măsurile care vor fi propuse în ședința CNSU urmează a fi aprobate în ședința de guvern de la ora 19:00 la care participă și președintele Klaus Iohannis.

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a publicat ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Astfel, de la începutul pandemiei avem noi recorduri negative: 9.714 cazuri noi de infectare, 1.014 internați la ATI și 121 de pacienți au murit din cauza coronavirusului.

Până astăzi, 5 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 276.802 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 191.085 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.379.609 teste. Dintre acestea, 37.685 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.622 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.063 la cerere.

 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.