Evenimentul Zilei > Politica > România devine punctul zero în lupta contra COVID? Orban a bătut palma
România devine punctul zero în lupta contra COVID? Orban a bătut palma

România devine punctul zero în lupta contra COVID? Orban a bătut palma

Companiile românești și israeliene ar putea colabora în vederea producerii unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Premierul Ludovic Orban a discutat la întrevederea pe care a avut-o marţi, în cadrul vizitei efectuate în Statul Israel, cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu despre posibilitatea producţiei comune a unui vaccin împotriva Covid-19. Informația a fost transmisă printr-un comunicat de presă de Guvernul României.

„Cei doi prim-miniştri au discutat despre intensificarea cooperării în domeniul industriei de apărare, al managementului apelor, inclusiv din perspectiva modernizării sistemului de irigaţii din România, în domeniul sănătăţii fiind abordată posibilitatea producţiei comune a vaccinului împotriva Covid-19. Au fost discutate, totodată, perspectivele cooperării bilaterale în domeniul securităţii energetice”, se arată în comunicatul Guvernului.

Conform comunicatului de presă, cei doi oficiali au reconfirmat relaţiile privilegiate între România şi Statul Israel, punând accent pe intensificarea cooperării economice, precum şi pe o colaborare consolidată în domeniile apărării şi securităţii.

„Au fost trecute în revistă evoluţiile în domeniile de interes comun între cele două ţări precum securitate cibernetică, cooperare militară, energie, tehnologie, inovaţie şi cercetare”, conform comunicatului”, se arată în comunicatul de presă.

În acest context, prim-ministrul Ludovic Orban a susţinut importanţa organizării unei noi sesiuni comune între cele două guverne, care să aibă loc la începutul anului următor.

„Ambii oficiali au agreat intensificarea cooperării bilaterale între instituţiile de linie din cele două state în vederea aprofundării şi lărgirii ariilor de cooperare bilaterală, în vederea pregătirii corespunzătoare a şedinţei comune de guvern”, se precizează în comunicat.

Colaborare în trei domenii de interes

De asemenea, cei doi prim-miniştri au salutat lansarea, la 1 octombrie 2020, a Grupului de lucru România-Israel în domeniul economic, iniţiativă agreată cu ocazia vizitei oficiale a ministrului afacerilor externe al României în Statul Israel, în perioada 2-3 septembrie 2020. În cadrul acestui mecanism de cooperare, se propune pregătirea și implementarea unor proiecte care să acopere trei arii de interes comun. Este vorba despre agricultură şi managementul apei, sănătate și înaltă tehnologie şi inteligenţă artificială.

„Proiectele astfel agreate urmează să contribuie la construirea unor parteneriate durabile cu partea israeliană menite să încurajeze dezvoltarea unor produse şi servicii de înaltă calitate, cu valoare adăugată mare, precum şi generarea unor efecte de multiplicare în economie”, menţionează sursa citată.

De asemenea, cei doi demnitari au discutat despre evoluţiile recente din Orientul Mijlociu şi impactul acestora asupra climatului de securitate din Israel. Premierul Orban a salutat încheierea acordurilor între statul Israel şi Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Sudan în vederea normalizării relaţiilor cu aceste state, realizându-se în acest fel un pas important spre construirea unei păci solide şi durabile în Orientul Mijlociu. Totodată, prim-ministrul a reconfirmat disponibilitatea României de a susţine consolidarea cooperării UE cu Israel.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: