Evenimentul Zilei > Justitie > Ce mutare va face afaceristul Ioan Niculae. Calculele care îi dau speranțe după gratii
Ce mutare va face afaceristul Ioan Niculae. Calculele care îi dau speranțe după gratii

Ce mutare va face afaceristul Ioan Niculae. Calculele care îi dau speranțe după gratii

Jurnalista Adina Anghelescu a explicat următoarea mutare a miliardarului Ioan Niculae, revenit în țară în vederea executării unui mandat de încarcerare în dosarul Interagro.

Ce mutare va face Ioan Niculae? Jurnalista de investigaţii Adina Anghelescu a dezvăluit, la Antena 3, date noi despre miliardarul Ioan Niculae, revenit, vineri, în România. El a fost preluat de autorităţi pe aeroportul Henri Coandă, în vederea executării mandatului de arestare.

„Am vorbit cu domnul avocat care l-a reprezentat în acest dosar pe domnul Ioan Niculae. Acesta va depune cerere de eliberare condiţionată. Spune asta pentru că el (Ioan Nicolae) a avut de executat 710 zile care se scad din contopirea pedepsei. Plus că se aplică acel 1/3 din pedeapsa rămasă de executat. El are peste 60 de ani şi aşa spune legea.

În Noul Cod există o dispoziţie expresă, „dacă persoana respectivă este în termenul de eliberare condiţionată, instanţa care l-a condamnat acum ar fi putut să se comporte şi ca instanţă de eliberare condiţionată şi să verifice dacă îndeplineşte condiţiile de eliberare condiţionată”, a explicat Adina Anghelescu la Antena 3.

Ce mutare va face Ioan Niculae? „Se va merge la instanţă cu această cerere de eliberare condiţionată”

Jurnalista a opinat că în tot acest demers societățile omului de afaceri vor dispărea cu totul. „Şi avocatul domnului Nicolae susţine că putea să facă instanţa lucrul acesta. Nu a făcut-o, drept pentru care se va merge la instanţă cu această cerere de eliberare condiţionată.

În acest dosar a fost condamnată şi societatea Interagro. Este vorba de cele 6 combinate, ori acestea erau în insolvenţă încă din 2015 când a avut cealaltă problemă cu acei 2 ani pe care i-a primit şi pe care i-a executat, acele 710 zile. În acest moment, fiind condamnată şi societatea îşi va pierde codul de TVA, deci va dispărea cu totul. Deci nu se putea face nicio plată. Ioan Niculae şi dacă ar aduce bani de acasă, nu ai voie în procedura de insolvenţă”, a spus jurnalista la Antena 3.

Ioan Niculae, scos din aeroport între jandarmi. I s-a strigat „Puşcăriaşule! Plăteşte-ţi oamenii!”

Formalităţile de preluare a lui Ioan Niculae au durat aproape două ore. La final omul de afaceri a fost escortat jde andarmi afară din aeroport. Purtând o mască albă, în cămaşă şi cu haina peste mâini – aşa cum procedează cei reţinuţi, pentru a ascunde cătuşele, Niculae nu a făcut nicio declaraţie.

Din mulţime, un bărbat a strigat insistent „Puşcăriaşule! Plăteşte-ţi angajaţii”. Potrivit presei, strigătele sale pot să aibă legătură cu combinatul Donau Chem, unde în urmă cu două săptămâni au avut loc proteste ale angajaţilor, neplătiţi din noiembrie 2020.

Joi, omul de afaceri a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru corupție în dosarul Interagro, prejudiciul stabilit fiind 11 milioane de lei. La momentul pronunţării, miliardarul se afla în Italia pentru tratament medical.