Afaceristul Ioan Niculae a fost condamnat la 5 ani cu executare
- Ionel Sclavone
- 18 februarie 2021, 20:33
Afaceristul Ioan Niculae a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Interagro, după ce judecătorii Curții de Apel au deliberat vreme de aproape trei săptămâni.
UPDATE. Ioan Niculae este de negăsit. Polițiștii care au descins la vila de la Zimnicea a omului de afaceri au constatat că acesta nu este de găsit. În situația în care nu va apărea în următoarele ore, el va fi dat în urmărire națională și, după caz, internațională. De menționat că, la ultimul termen, Ioan Niculae nu a fost prezent în instanță. Avocatul acestuia a spus la vremea respectivă că afaceristul se află la tratament în Italia.
Afaceristul Ioan Niculae va merge la închisoare pentru cinci ani cu executare în dosarul Interagro. Curtea de Apel București a pronunțat o condamnare în cazul afaceristului Ioan Niculae.
Decizia a venit după trei săptămâni, la finalul unui proces în care procurorii au cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Instanța Curții de Apel l-a condamnat pe Ioan Niculae la o pedeapsă cu cinci ani de închisoare.
El urmează să se predea în cursul acestei seri, sau va fi luat de poliție, în baza unui mandat emis de judecători.
Ioan Niculae merge la închisoare
Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, a fost condamnat în 2018, în acest dosar, de Tribunalul Bucureşti. El a primit atunci o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi 6 luni. În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu (PSD), fost preşedinte al Consiliului Județean Brăila a fost achitat pentru trafic de influenţă.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada august 2008 – martie 2009, între Interagro SA și Libarom Agri SRL s-a încheiat și derulat un contract fictive. Acesta avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. Obiectul contractului a constat în producția de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru Interagro.
În realitate acest contract nu s-a derulat, iar în contabilitatea Interagro SA au fost înregistrate operațiuni fictive. În urma acestora nu au fost plătite o serie de taxe și impozite către stat. Astfel, au stabilit procurorii, în evidențele contabile au fost înregistrate cheltuieli deductibile de 36.245.000 lei.
„În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, au mai susținut procurorii.
În urma acestor operațiuni, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu 11.438.169 lei. Valoarea este compusă din TVA, 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.