

Potrivit datelor din rechizitoriu, activitatea infracţională s-a desfăşurat pe două paliere, ambele având în centru relaţionarea dintre patronul Interagro, Ioan Niculae, şi patronul Libarom, Said Baaklini.
Pe de-o parte, Ioan Niculae a pus la cale un circuit financiar sub aparenţa unor tranzacţii comerciale între Interagro şi Libarom, care în realitate nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultată din evaziune fiscală, către o firmă de tip off shore – Dandicott Ltd din Insulele Virgine Britanice. Ulterior, s-a stabilit în timpul urmăririi penale că firma off shore Dandicott Ltd este controlată tot de Ioan Niculae, fiind acţionar în cadrul unei alte companii din cadrul grupului Interagro, respectiv Intervitt (divizia de vinificaţie a grupului).
Pe de altă parte, Ioan Niculae a promis bani şi alte foloase numiţilor Said Baaklini, Cocoş Dorin şi Gheorghe Bunea Stancu, persoane care aveau influenţă sau care lasău să se creadă că au influenţă, asupra unor funcţionari publici şi demnitari, ce activau în diferite instituţii publice, în vederea elaborării unei Hotărâri de Guvern prin care să fie acordate subvenţii pentru îngrăşăminte din producţia internă, ceea ce ar fi condus la subvenţionarea indirectă a combinatelor controlate de Niculae.
În ceea ce priveşte primul palier, cel al spălării banilor, procurorii reţin că în august 2008,a fost încheiat contractul ce avea ca obiect prestarea de servicii de publicitate pentru Interagro de către Libarom Agri, în condiţiile în care cea de-a doua firmă, controlată de Said Baaklini, se ocupa de producerea de conserve alimentare şi nu de publicitate.
Valoarea serviciilor de publicitate cumpărate de Ioan Niculae de la Said Baaklini era de 10.000.000 euro.
Cu toate că serviciile de publicitate nu au fost prestate, în perioada septembrie 2008 – martie 2009, de la Interagro s-au virat în patru tranşe, circa 5,6 milioane euro din cele 10 milioane euro, către Libarom Agri.
Cele 5,6 milioane de euro au urmat un curs de spălare a banilor:
Potrivit rechizitoriului, în ceea ce priveşteal doilea palier, mecanismul infracţional pus la cale de Ioan Niculae era următorul:
Pe data de 26 aprilie, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Niculae, aflat în detenție într-un alt dosar, administrator al SC Interagro SA și SC Intervitt SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.
Alături de acesta au mai fost deferiţi justiţiei Gheorghe Bunea Stancu, şef al CJ Brăila la data comiterii faptelor şi doi directori ai grupului Interagro, Nicoleta Mariana Toncea şi Viorel Bărac.