Editura Evenimentul si Capital

Ioan Niculae: Redeschid toate fabricile doar daca plafonarea pretului la gaze din OUG114 se va face corect

Autor: | | 3 Comentarii | 6702 Vizualizari

În primul interviu acordat după o lungă perioadă de timp, industriașul Ioan Niculae vorbește despre problemele pe care le-a întâmpinat în afaceri, despre cum a devenit o „țintă vie” a unor personaje din structurile „de forță” ale statului român și despre șansa pe care plafonarea prețului de vânzare la gaze o reprezintă pentru chimia românească, acum în mare parte închisă.

Omul de afaceri se declara de acord sa fie obligat prin lege sa livreze integral la intern, pentru fermierii romani, toate ingrasamintele produse cu gaz de productie locala si prezinta exemplul vecinilor unguri care investesc miliarde in chimie si petrochimie, bazandu-se, probabil, chiar pe resursele din Marea Neagra

Domnule Niculae, ati fost cotat, ani la randul, drept cel mai bogat roman. La un moment dat, estimarile erau de 1,8 miliarde de euro. 6 fabrici de ingrasaminte, teren agricol, fabrica bioetanol, imobiliare, echipa de fotbal. Dupa problemele in justitie pe care le-ati avut, care mai este situatia?

Ioan Niculae: Din punct de vedere al activelor, lucrurile nu sunt schimbate, in sensul ca toate cele 7 combinate, incluzand si rafinaria de bioethanol (Bio Fuel Energy SRL) Zimnicea, sunt in picioare, nu s-a taiat nimic si acestea au fost foarte bine conservate, mai mult decat atat, doua combinate respectiv, Viromet Victoria si Chemgas Slobozia, au fost pornite temporar, in masura in care am gasit cantitatile necesare de gaz metan, intrucat, stiti foarte bine, ca materia prima este gazul metan.

Care ar fi estimarea de avere acum si ce mai functioneaza din imperiul agro-industrial?

Ioan Niculae: Referitor la ,, cel mai bogat roman” as dori sa nu mi-o mai puneti niciodata si nici sa mai figurez vreodata in vreun catalog, pentru ca sunt convins ca mi-a facut numai rau si nu numai ca sunt convins, dar am si informatii certe ca listele conform carora au fost distrusi oamenii de afaceri romani s-au facut si dupa aceste cataloage.

Fabricile de ingrasaminte sunt in insolventa acum, mai functioneaza vreuna? Daca nu, de ce? Mai detineti controlul asupra lor, chiar si asupra celor două in faliment, Amurco si Nitroporos?

Ioan Niculae: Fabricile de ingrasaminte chimice sunt intr-adevar in insolventa, dar conservate foarte bine si asa cum am raspuns la intrebarea anterioara, doua dintre ele au fost repornite temporar, respectiv pe perioada cat am avut gaz metan ( este corect sa precizez ca 90% din acest gaz a venit de la import intrucat producatorii romani nu ne-au oferit gaz).

Insolventa a fost si este forma legala de protectie a acestor active, altfel erau devalizate de taietorii de fier vechi si chimia romaneasca, cel putin din punct de vedere al instalatiilor ar fi fost istorie ( ex. Combinatul de ingrasaminte chimice Arad, combinatul Valea Calugareasca, combinatul Navodari si multe altele). Din punct de vedere al controlului, sigur, cu ajutorul administratorilor judiciari care s-au dovenit nu numai foarte buni profesionisti, dar si patrioți, chiar daca o sa deranjeze pe multi acum cuvantul ,,patrioti”, in sensul in care si prioritatea acestora a fost salvarea fabricilor, iar nu vanzarea la taraba de fier vechi, am reusit sa le mentinem intacte si toate in stare de a fi repornite acum.

Ati spus ca, daca se aplica intocmai prevederile OUG 114/2018, in ceea ce priveste plafonarea pretului de vanzare al gazelor la 68 de lei/MWh, atunci redeschideti imediat toate fabricile. Explicati de ce, ce inseamna acest plafon in ceea ce priveste costurile de productie? Care ar putea fi beneficiul direct al statului?

Ioan Niculae: Am spus si repet cu voce tare, indiferent cate multinationale deranjez, OUG 114/2018 este una dintre cele mai bune legi dupa 1989, pentru relansarea a ce mai exista din industria romaneasca si cu precadere cea afectata dupa 2013 cand s-a facut marea ,, liberalizare” la gaz metan, care in intelegerea romaneasca a fost emiterea unui act normativ prin care sa creasca pretul gazului metan cu 100% de la 1 aprilie 2013 la 31 martie 2014 ( un an de zile)...

Daca acest pret de 68 lei MWh se aplica corect, in sensul in care dupa asigurarea necesarului populatiei ( necesar care trebuie sa fie calculat corect) , consumatorii finali isi procura gazul pentru nevoile lor de productie, fara sa aiba dreptul de revanzare si aici, ma refer la consumatorii finali la care ponderea gazului metan in costul de productie este semnificativ, in sensul ca depaseste 30 – 40 %.

Din acest punct de vedere al costului, se pot deschide toate combinatele ( patru in prima faza, pana in luna mai 2019 si urmatoarele doua in septembrie /octombrie 2019). Daca ne trimit la cos cu import nu vom porni nimic sau vom porni maximum doua combinate ( unul de methanol, si cu mare greutate, unul de ingrasaminte) iar celelalte patru vor disparea, taiate pe bucati, intrucat Legea insolventei este buna, dar are un termen limita.

In cazul pozitiv, in care Parlamentul Romaniei intelege necesitatile industriei romanesti si se aplica corect prevederile OUG 114/2018, cele sase combinate plus Bio Fuel Energy, asa cum s-a intamplat in anul de referinta 2012, an in care au functionat cele sapte combinale si s-a realizat o cifra de afaceri de circa 1 miliard de USD, din care aproximativ 30% au fost contributii la bugetul de stat, pot atinge anul acesta o cifra de afaceri de peste 800 milioane USD, iar anul viitor să depășească, probabil, 1 miliard USD. Toti acesti bani vin ca aport la balanta de cont curent a Romaniei (cum a fost in anul 2012).

Pentru bugetul Romaniei faceti dumneavoastra calculul, daca luati in considerare numai TVA- ul, taxele si impozitele aferente salariilor acordate la peste 7.500 de salariati angajati direct si la peste 55 de mii de locuri de munca indirecte de la furnizorii de materiale, distribuitorii de ingrasaminte, transportatorii, operatori portuari si ajungeti la concluzia ca numai Grupul Interagro ar acoperi in urmatorii 3 ani asa zisa pierdere la bugetul de stat pentru plafonarea pretului la gaz metan.

Rares Bogdan a facut anuntul care ii da planurile peste cap lui Iohannis! Ce LOVITURA i se pregateste presedinteului Romaniei

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Afaceri

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI