Ce conțin, de fapt, jeleurile de pe piață. Mulți români le oferă copiilor

Ce conțin, de fapt, jeleurile de pe piață. Mulți români le oferă copiilorJeleuri. Sursa foto: Pixabay

Jeleurile se află pe lista dulciurilor preferate de mulți români. În plus, acestea sunt oferite celor mici ca gustare. Puțini consumatori știu din ce ingrediente sunt produse aceste delicii cu aromă de fructe. Jurnalistul Dragoș Pătraru a analizat lista de ingrediente a acestor produse și a tras un semnal de alarmă pentru consumatori.

Dragoș Pătraru, mesaj pentru cei care mănâncă jeleuri

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Protecției Consumatorilor, jeleurile industriale conțin între 7 și 14 lingurițe de zahăr la 100 de grame. Aceste produse sunt fabricate prin adăugarea unor aditivi de gelifiere, care accelerează procesul de producție.

Jeleurile de cofetărie-patiserie și cele preparate în casă sunt realizate din sucuri, siropuri sau piureuri de fructe, la care se adaugă arome și gelatină. Compoziția este turnată în forme, lăsată la rece pentru a se închega și finisată prin pudrare cu zahăr. Aceste variante sunt considerate deserturi fine, spre deosebire de jeleurile industriale, care conțin numeroși aditivi.

Ce ingrediente conțin

Potrivit jurnalistului, cele mai cunoscute companii din domeniu au pe piață produse cu mulți aditivi.

Dragoş Pătraru

Dragoș Pătraru. Sursa foto: Facebook

Haribo – Gold Bears (100 g) conține sirop de glucoză, zahăr, gelatină, dextroză, sucuri de fructe concentrate, acid citric, arome și agenți de glazurare.

De asemenea, jeleurile gumate Sugus conțin sirop de glucoză, zahăr, apă, gelatină din porc, acidifiant, arome naturale, coloranți, diverse vitamine și minerale.

Brandul Roshen are pe piață varianta Yummi Gummi (70 g), care conține sirop de glucoză, zahăr, gelatină, umectanți, sucuri concentrate de fructe, regulatori de aciditate, arome și coloranți.

În toate aceste produse, siropul de glucoză și zahărul sunt principalele ingrediente, la care se adaugă și alte forme de zahăr, cum ar fi concentratul din fructe.

Pericol pentru consumatori

Jurnalistul atrage atenția că accesul copiilor la aceste produse ar trebui limitat.

„Cum consumatorii principali ai acestor produse sunt copiii, jeleurile ar trebui evitate complet. Cum acest lucru este aproape imposibil de făcut, accesul copiilor la aceste produse ar trebui controlat strict”, a explicat Dragoș Pătraru, potrivit Cancan.