Evenimentul Zilei > International > Cazul Navalnîi încaieră Franța și Germania pe gazoductul Nord Stream 2
Cazul Navalnîi încaieră Franța și Germania pe gazoductul Nord Stream 2

Cazul Navalnîi încaieră Franța și Germania pe gazoductul Nord Stream 2

Germania s-a opus, luni, apelurilor Franței de a renunța la proiectul gazoductului Nord Stream 2 cu Rusia, ca reacție la reprimarea demonstrațiilor în sprijinul opozantului Alexei Navalnîi.

Cazul Navalnîi încaieră Franța și Germania pe gazoductul Nord Stream 2. „Guvernul federal nu și-a schimbat poziția de bază” cu privire la această chestiune, a declarat o purtătoare guvernamentală de cuvânt, Martina Fietz

Ceea ce înseamnă că Berlinul va continua să sprijine Nord Stream 2. Și să refuze să-l lege de plasarea în arest a lui Alexei Navalnîi.

Martina Fietz a reacționat la criticile emise, luni, de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune. Beaume a cerut Germaniei abandonarea proiectului Nord Stream 2.

„Sancțiuni, am luat deja. Am putea adopta altele. Dar trebuie să fim clari, asta nu este suficient (…) Cred că opțiunea Nord Stream este o opțiune care poate fi reexaminată”, a spus el. Beaune a precizat că mingea se află în terenul germanilor.

Rezerva unor țări europene față de Nord Stream 2

„Este o decizie germană pentru că este un gazoduct care ajunge în Germania”.

„Am spus întotdeauna că am avut cele mai mari îndoieli cu privire la acest proiect”, a insistat oficialul francez. „Prin urmare, în contextul actual, autoritățile franceze sunt în favoarea abandonării Nord Stream 2”.

Franța își exprimase  deja „rezerve” cu privire la proiect chiar înainte de afacerea Navalnîi.

Însă Parisul nu a vorbit niciodată atât de clar în mod public în favoarea abandonării acestui proiect, în curs de finalizare. Și considerat strategic de cancelarul Angela Merkel, scrie La Libre.

Cazul Navalnîi încaieră Franța și Germania pe gazoductul Nord Stream 2. Berlinul refuză să lege arestarea disidentului de acest proiect strategic

Cu toate acestea, problema este din ce în ce mai jenantă pentru Berlin, pe măsură ce regimul rus strânge șurubul.

„Statele Unite vor să împiedice Nord Stream 2 argumentând că Europa devine prea dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu energie. De asemenea, unele țări europene o resping”, a admis săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE