Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cazul Caracal. Ancheta se reia de la zero
Cazul Caracal. Ancheta se reia de la zero

Cazul Caracal. Ancheta se reia de la zero

După patru luni de anchetă, procurorii DIICOT au anunțat că au reținut un complice al lui Gheorghe Dincă care ar fi violat-o, și el, pe Luiza Melencu, adolescenta dispărută în luna aprilie. În aceeași zi, însă, procurorul Cristian Popescu, cel care i-a ținut pe polițiști la poarta „monstrului din Caracal”, în spatele căreia a fost sechestrată Alexandra Măceșanu, fata de 15 ani, a fost absolvit de vină de CSM. Practic, în lipsa probelor care ar putea arăta dacă cele două fete sunt sau nu moarte, ancheta se reia de la zero

În ciuda dezvăluirilor de ultimă oră în cazul disparițiilor celor două fete, Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu, în care principalul suspect este Gheorghe Dincă, probele adunate de anchetatori nu au putut să edifice dacă adolescentele sunt sau nu moarte. Procurorii DIICOT au anunțat, ieri, după patru luni de anchetă, că au mai reținut un suspect în cazul disparițiilor din Caracal. Giorgiana Hossu, procuror șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a anunțat, aseară, că un bărbat, care, în acest timp nu s-a sfiit să apară la televizor, a fost încătușat după ce s-ar fi demonstrat că a violat-o, la rândul lui, pe Luiza Melencu, adolescenta dispărută în luna aprilie. Este vorba despre Ștefan Risipițeanu, în vârstă de 46 ani, care a lucrat, cu ziua, în gospodăria lui Gheorghe Dincă.

Șefa DIICOT a declarat că el a intrat în atenția anchetatorilor încă de la începutul preluării cauzei la structura centrală, iar în acest moment, au fost administrate probe suficiente, ştiinţifice şi testimoniale, pentru a formula acuzaţii oficiale faţă de acesta.

Giorgiana Hosu a precizat că, pe14 aprilie 2019, în jurul orelor 12.00, l-a surprins pe Gheorghe Dincă după ce a răpit-o, „prin constrângerea cu acte de violenţă, pe victima Melencu Mihaela Luiza”, în timp ce fata aştepta „la ocazie” pe raza municipiului Caracal, judeţul Olt. Concret, „monstrul din Caracal” a transportat-o în curtea sa de pe strada Craiovei pe Luiza, „în scopul exploatării sexuale în interes personal şi în aceste împrejurări a fost surprins de către inculpatul reţinut astăzi”. Ștefan Risipițeanu, a spus Georgiana Hossu, a ajuns inopinat în curtea imobilului, unde a observat victima sechestrată în autoturism. „Inculpatul făcea parte din anturajul lui Dincă Gheorghe şi era folosit de către acesta, ocazional, la diverse munci în gospodărie”, a adăugat șefa DIICOT.

Violul, acoperirea lui Dincă

Gheorghe Dincă i-ar fi spus lui Ștefan Risipițeanu că Luiza „este o fată pe care a adus-o pentru a întreține relații sexuale” iar acesta din urmă „i-a solicitat acestuia să-i permită şi lui întreţinerea de astfel de relaţii cu Melencu Mihaela Luiza”. Dincă, ca să fie sigur că Risipițeanu nu îl dă de gol, a fost de acord și, în aceeași zi, în camera unde dormea „monstrul”, „prin constrângere manifestată prin violență fizică și verbală, cei doi au violat-o pe tânăra lipsită de libertate”.

Despre cel reținut ieri, șefa DIICOT a declarat că „este o persoana fără ocupație, fără pregătire, fără venituri şi fără un domiciliu stabil. Este necăsătorit, nu are copii şi este cunoscut ca fiind consumator de băuturi alcoolice”.

În schimb, Ștefan Risipițeanu nu este cunoscut cu antecedente penale şi „nu există nici o conexiune între inculpat şi vreun grup de criminalitate organizată investigat de către DIICOT”. De asemenea, până în acest moment, nu există nici un indiciu ori probă din care să rezulte că ar fi participat „la comiterea infracţiunilor reținute deja în sarcina inculpatului Dincă Gheorghe”. Cu alte cuvinte, susține Giorgiana Hossu, „inculpatul reținut astăzi nu este complice, instigator sau co-autor la săvârşirea celorlalte infracţiuni pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Gheorghe Dincă”.

Suspect de acum trei luni

Despre Ștefan Risipițeanu, fostul șef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat, pe 6 septembrie, că era, déjà, suspect. „În curtea inculpatului, au mai fost descoperite și alte fragmente osoase, într-o groapă săpată în pământ, a căror expertizare genetică a fost de îndată dispusă către specialiștii INML prin ordonanța din 7 august 2019. S-a cerut compararea profilul lui Risipiteanu Ștefan cu urmele de păr și alte probe ridicate din casa și mașina lui Dincă”, spunea, atunci, Felix Bănilă.

Procurorii DIICOT urmau să îl prezinte pe Ștefan Risipițeanu, aseară, în fața instanței, pentru emiterea unui mandat de arestare preventivă „pentru comiterea infracțiunii de viol în formă agravată asupra victimei majore din dosarul menţionat, infracţiune pedepsită cu închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Pe de altă parte, Giorgiana Hossu a anunțat că „procurorii DIICOT nu au ignorat nici o ipoteză de anchetă, au fost verificate toate variantele de lucru, iar la acest moment, sunt în măsură sa vă aduc la cunoştință, finalizarea dosarului până la sfârșitul acestui an”.

Procurorul Cristian Popescu se întoarce la Caracal

Înainte de anunțul făcut de Giorgiana Hossu, la CSM a fost audiat procurorul Cristian Popescu, cel care, în noaptea de 25 spre 26 iulie, a decis să nu îi lase pe polițști să intre în curtea lui Gheorghe Dincă, după ce se aflase că acolo fusese sechestrată Alexandra Măceșanu, fata care a cerut, în zadar, ajutor la 112. În ciuda acuzațiilor care i s-au adus, CSM a decis că procurorul Cristian Popescu își poate relua activitatea la locul său de muncă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. Popescu a fost suspendat după declanșarea unei anchete disciplinare, în condițiile în care acesta, potrivit Parchetului General, a încălcat mai multe dispoziţii din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, dar şi articole din Constituţie şi Codul de procedură penală. Procurorul este acuzat că ar fi respins propunerea poliţiştilor de a pătrunde în domiciliul lui Dincă, dispunând efectuarea percheziţiei domiciliare începând cu ora 6.00 a zilei de 26 iulie, deşi obţinuse mandat de percheziţie la ora 3,04. Inspectorii de caz au reținut că procurorul a nesocotit din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material care permiteau pătrunderea în casa lui Gheorghe Dinca cu mandat de percheziție, anterior orei 06:00.