Evenimentul Zilei > Sport > Cazul Colţescu, în plan secund. Alt scandal imens în fotbal! Nu este legat de rasism
Cazul Colţescu, în plan secund. Alt scandal imens în fotbal! Nu este legat de rasism

Cazul Colţescu, în plan secund. Alt scandal imens în fotbal! Nu este legat de rasism

La puţin timp după incidentele care l-au avut în prim-plan pe arbitrul Sebastian Colţescu marţi seara, la meciul PSG-Istanbul Başakşehir, un alt scandal imens afectează fotbalul, dar de această dată nu este vorba despre rasism, ci despre mafia pariurilor.

În prim-plan apar jumătate dintre echipele din prima ligă de fotbal a Republicii Moldova, despre care există suspiciuni întemeiate că au fost implicate în trucarea de meciuri. Astfel, 4 suspecţi au fost deja reţinuţi, conform unui comunicat de presă remis de reprezentanţii Europol, dar şi de oficialii anticorupţie moldoveni.

Conform jurnaliştilor agenţiei Reuters, în spatele acestei operaţiuni murdare se află o reţea bine organizată. „Conducători de cluburi, antrenori, manageri, fotbalişti şi alţi intermediari fac parte dintr-o reţea”, arată Europol, care a completat că aproape 20 de meciuri ar fi fost trucate în actuala ediţie de campionat.

Celebrele pieţe asiatice ies în evidenţă

Infractorii ar fi influenţat în diverse moduri rezultatele meciurilor şi ar fi pariat mai ales pe pieţele asiatice, care au acceptat pariuri ce au variat între 10.000 şi 20.000 de euro pentru un singur meci. În urma aranjării patidelor ar fi fost obţinute profituri ilicite estimate la 600.000 de euro.

În acest demers, Europol a susţinut centrul naţional anticorupţie din Republica Moldova în dezmembrarea grupului de crimă organizată implicat în trucarea meciurilor. În prezent există o listă cu 11 persoane suspectate de mituirea fotbaliştilor şi de trucarea rezultatelor meciurilor.

Pentru moment, autorităţile fotbalistice de la Chişinău nu au dorit să comenteze aceste afirmaţii. Preşedinţia Republicii Moldoa a fost câştigată recent de Maia Sandu, fostă economistă la Banca Mondială şi proeuropeană, care l-a învins în alegerile prezidenţiale pe Igor Dodon. Acesta era favoritul Moscovei şi promitea să lupte împotriva corupţiei în mica fostă republică sovietică.

Corupţia din fotbalul moldovenesc, şansa lui Colţescu?

Acest scandal de corupţie ar putea deturna întrucâtva atenţia de la incidentele petrecute marţi seara, pe Parc des Princes, la meciul de Liga Campionilor, între PSG-Istanbul Başakşehir. Amintim că arbitrul Sebastian Colţescu a fost acuzat de exprimare rasistă de jucătorii şi staful formaţiei din Turcia, după care şi cei de la PSG au făcut acelaşi lucru.

În cele din urmă, echipele s-au retras la vestiare şi meciul a fost reluat miercuri, PSG câştigând cu 5-1. Despre acest episod marcat de acuzaţii de rasism la adresa lui Colţescu şi pe care UEFA l-a descris marţi seara ca pe un „incident”, puteţi citi mai multe aici.

foto: naționala Moldovei la Moscova, în meciul cu Rusia din 12 octombrie 2014

explicaţie foto principală: echipa națională de fotbal a Republicii Moldova în 2015

sursa: Agerpres