Evenimentul Zilei > International > Rusia amenință Republica Moldova. Vladimir Jirinovski: „Va fi o baie de sânge”
Rusia amenință Republica Moldova. Vladimir Jirinovski: „Va fi o baie de sânge”

Rusia amenință Republica Moldova. Vladimir Jirinovski: „Va fi o baie de sânge”

Ultranaționalistul Vladimir Jirinovski amenință autoritățile de la Chișinău cu o baie de sânge, în cazul în care vor insista pe retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia (ultranaţionalist), Vladimir Jirinovski s-a declarat nemulțumit de intențiile autorităților moldovene de a pune în aplicare retragerea trupelor ruse din Transnistria. El a spus că  trupele rusești nu vor fi retrase, ci se vor dubla sau chiar tripla. Totodată, el a lansat o amenințare la adresa Chişinăului cu o „baie de sânge”, dacă va insista cu o astfel de solicitare, după cum relatează portalul de știri Deschide.md.

„Dacă va exista o încercare privind retragerea contingentului nostru de menţinere a păcii, noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (în Transnistria). Conform Constituţiei, noi ar trebui să-i protejăm, dar ei nu ne-o cer. Pentru că au destule arme acolo”, a declarat Jirinovski la Rossia-1, televiziunea rusă de stat.

Declarațiile belicoase ale lui Vladimir Jirinovski vin în contextul în care Kremlinul şi Ministerul rus de Externe au reacţionat dur la o anunțul făcut de noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria şi evacuarea muniţiilor ruseşti de la Cobasna.

În apelul său, Maia Sandu se referea la retragerea Grupului Operativ (GOTR) din Transnistria, creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, pronunţându-se pentru transformarea misiunii de pace ruseşti din stânga Nistrului în una civilă, sub mandat OSCE.

„Vă veţi scălda într-o baie de sânge”

Politicianul rus a declarat că în depozitele de la Cobasna sunt muniţii suficiente pentru „un întreg al Treilea Război Mondial în Europa”, iar lichidarea acestuia ar fi imposibilă deoarece ar genera o undă de șoc ce va „va zgudui întreaga Europă”.

„Noi eram gata de un potenţial război, iar la Cobasna era depozitul nostru principal. Acum această muniţie nu poate fi lichidată şi nici măcar mutată, pentru că în caz de explozie, Europa ar putea fi zguduită de o undă de şoc”, a insistat el, adăugând că evacuarea muniţiilor este periculoasă întrucât acestea ar putea exploda pe drum și, în plus, nimeni nu doreşte să plătească pentru lichidarea armamentului.

„Noi nu trebuie doar să spunem, ci şi să avertizăm – nu numai că nu ne vom retrage, dar în orice moment vom creşte contingentul forţelor de menţinere a păcii. Dacă fie şi doar un singur soldat (rus) va fi ucis, vă veţi scălda într-o baie de sânge, nu veţi avea timp nici măcar să ajungeţi pe aeroportul din Chişinău, vă vom prinde pe toţi”, a mai ameninţat Jirinovski.

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Dar cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii.