Evenimentul Zilei > Sport > Scandalul Colțescu ia o turnură neașteptată. „În țara mea, românii sunt țigani”
Scandalul Colțescu ia o turnură neașteptată. „În țara mea, românii sunt țigani”

Scandalul Colțescu ia o turnură neașteptată. „În țara mea, românii sunt țigani”

În timpul discuțiilor dintre Colțescu și Neymar, redate de înregistrările video se aude o frază jignitoare la adresa românilor, care sunt comparați cu „țiganii”.

Pe înregistrarea video ce redă disputa dintre arbitrul Sebastian Colțescu și Neymar, în timpul incidentului rasist din timpul meciului dintre PSG și Istanbul Bașakșehir se aude o voce care strigă: „În țara mea, românii sunt țigani, dar eu nu am cum să-i numesc «țigani»”.

Se pare că fraza jignitoare ar fi fost rostită, conform digisport.ro, de un oficial din staff-ul echipei din Istambul. Cei care au vizionat înregistrarea video și au auzit aceste cuvinte au crezut că cel care le-a rostit ar fi unul dintre jucătorii turci, Mehmet Topal (34 de ani), însă acest lucru nu a fost confirmat.

În vârstă de 43 de ani, arbitrul Sebastian Colțescu, se află acum în mijlocul unui imens scandal, după un incident rasist, care s-a petrecut în timpul jocului dintre PSG și Istanbul Bașakșehir, din cea de-a șasea etapă a grupelor UEFA Champions League.

Astfel, Sebastian Colțescu, arbitru de rezervă la acest meci, l-a indicat pe Pierre Webo, drept „tipul ăla negru”, în minutul 15 al jocului de pe stadionul Parc des Princes. În acel moment, jucătorii și staff-urile celor două echipe i-au cerut socoteală, iar imaginile au devenit virale fiind transmise în lumea întreagă.

Erdogan a intervenit în dispută

Presa internațională a tratat subiectul pe larg, iar majoritata publicațiilor au luat atitudine împotriva lui Sebastian Colțescu solicitând ca acesta să fie sancționat pentru acest incident.

De asemenea, președinele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care are legături cu formația din Istanbul, a reacționat după scandalul de rasism în care este implicat arbitrul român Sebastian Colțescu.

„Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului”, a scris preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pe Twitter.

FRF așteaptă raportul UEFA

Cazul Colțescu a intrat și în atenția Federaţiei Române de Fotbal care a anunțat că a luat act de cele întâmplate în cursul jocului PSG şi Istanbul Başakşehir, din Liga Campionilor, şi că va aştepta raportul UEFA.

„Federaţia Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Başakşehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colţescu, cel de-al patrulea oficial al meciului. Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federaţia Română de Fotbal aşteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute şi pentru a acţiona în consecinţă!”, se arată într-un comunicat de presă al FRF.