Câte porții de pește trebuie să mâncăm pe săptămână. Cel mai recomandat sortiment
- Raluca Dan
- 16 martie 2025, 06:54

Specialiștii recomandă consumul a două porții de pește și/sau fructe de mare pe săptămână, conform Asociației Americane a Inimii și Ghidurilor Dietetice pentru Americani. Peștele este o sursă săracă în calorii, bogată în proteine și nutrienți esențiali.
Sardinele, cap de listă
Sardinele conservate sunt o alegere foarte bună datorită prețului accesibil și valoriilor nutriționale. Acestea sunt bogate în acizi grași omega-3, care sprijină sănătatea creierului, inimii și metabolismului, având și efecte antiinflamatorii și protectoare împotriva depresiei. De asemenea, conțin mai mult omega-3 decât somonul, susțin specialiștii.
Deși sardinele sunt considerate cel mai sănătos tip de pește, somonul reprezintă o alternativă apropiată. Acesta oferă multe dintre aceleași beneficii, având un gust mai delicat. Somonul este o sursă importantă de acizi grași omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii, și de proteine de înaltă calitate.
Păstrăvul este o alternativă mai delicată la somon, având un gust mai subtil și fiind potrivit pentru cei care nu sunt familiarizați cu fructele de mare. La fel ca somonul, păstrăvul este bogat în proteine, acizi grași omega-3 și vitamina D.

Pește. Sursa foto: Arhiva EvZ
Plătica, opțiune sănătoasă pentru reducerea riscului de boli de inimă
Halibutul, un pește alb ferm, este adesea vândut sub formă de fripturi pentru grătar. Este o sursă excelentă de proteine slabe și furnizează mai mult de jumătate din necesarul zilnic de vitamina B12, esențială pentru sănătatea nervoasă și transformarea alimentelor în energie.
Creveții sunt o sursă excelentă de proteine și nutrienți, cu puține calorii. Astaxantina, pigmentul care le dă culoarea roz, are efecte antioxidante și antiinflamatorii, protejând împotriva bolilor de inimă, cancerului, tulburărilor neurodegenerative și diabetului de tip 2.

Rețetă de salată cu avocado și creveți. Un deliciu în zilele de vară. Sursa Dreamstime
Codul este o opțiune de fructe de mare cu puține calorii, având aproximativ 100 de calorii și 23 de grame de proteine pe porție. În plus, acesta este bogat în vitamine B, esențiale pentru conversia alimentelor în energie pentru celulele corpului.
Plătica, cu mai puțin de 100 de calorii și 15 grame de proteine per 100g, este o opțiune sănătoasă pentru reducerea riscului de boli de inimă, cancer și diabet de tip 2. Poate fi cumpărată întreagă sau sub formă de fileuri, care sunt moi și fragede, dar pot fi acoperite cu nuci tocate sau făină pentru a le păstra intacte la gătit.
Tonul din conservă este o sursă accesibilă de proteine, fiind bogat în acizi grași omega-3, vitamina B12, fier și seleniu. Este o opțiune convenabilă pentru mese rapide, fiind versatil în diverse preparate, nu doar în salate cu maioneză, scrie G4food.ro