Cate grame pierde carnea atunci când este preparată termic
- Raluca Dan
- 31 decembrie 2024, 10:53

Atunci când este preparată termic, carnea pierde din sucurile sale, astfel că proteina animală scade. De asemenea, există o multitudine de legume care își pierd din volum. Astfel, una dintre cele mai frecvente situații întâlnite în bucătărie este că alimentele gătite pierd din greutatea inițială.
Media de greutate pierdută
În general, carnea de pui, vită și pește pierd aproximativ 25 % dacă sunt fierte și 30% dacă sunt fripte la grătar. Carnea de porc are pierderi mai mari, 30%-40% din greutatea inițială.
Astfel, pentru fiecare aliment există un anumit procent care se pierde atunci când este gătit.

Carne de porc. Sursa foto: Pixabay
Greutatea cărnii
- 100 g cotlet de porc = 70 g fiert = 60 fript la grătar
- 100 g pulpă de porc = 70 g fiartă = 60 g la cuptor
- 100 g mici = 80 g mici la grătar
- 100 g cârnați = 70-75 g prăjiți sau la grătar
- 100 g piept de pui fără piele și os = 75 g piept fiert = 75 g piept fript la grătar = 70-75 g piept la cuptor
- 100 g carne macră de vită = 75 g carne fiartă sau la grătar = 70 g friptură la cuptor
- 100 g pește = 80 g pește fiert = 75 g pește fript
- 100 g carne tocată = 75 g carne fiartă/prăjită
Greutatea legumelor
Și legumele au pierderi importante în timpul preparării, mai ales acelea care conțin cantități mari de apă. În plus, se adaugă pierderi din curățarea cojilor, a cotoarele și semințelor.

Legume, proteine, sursa foto: wikipedia
- 100 g vinete = 70 g vinete coapte
- 100 g ciuperci = 65 g ciuperci fierte = 45-50 g ciuperci fripte sau la cuptor
- 100 g roșii = 75 g roșii fierte
- 100 g dovlecel = 50 g dovlecel fiert = 60 g fript la grătar
- 100 g varză = 55-60 g varză fiartă/călită
- 100 cartofi = 75 g cartofi copți = 65 g cartofi prăjiți
Greutatea pastelor, a orezului și a leguminoase
În cazul în care urmați o dietă, e important să știți că unele alimente au atât un aport caloric mare, cât și o greutate mai mare după ce sunt gătite.

Orez. Sursă foto: Freepik
Astfel, este necesar să le câtăriți înainte de pregătire, pentru a putea cunoaște numărul caloriilor consumate.
- 100 g orez brun = 200 g orez brun fiert
- 100 g orez alb = 300 g orez alb fiert
- 100 g paste = 300-350 g paste fierte (depinde cât de mult le fierbi, dacă le preferi al dente sau bine fierte)
- 100 g leguminoase (fasole boabe, năut, linte) = 300-320 g leguminoase fierte
- 100 g cartofi= 110 g cartofi fierți, confrom Weightwatchers.com