Evenimentul Zilei > Social > Cât de relevante sunt testele pentru anticorpi. Dezvăluirile medicului Virgil Musta
Cât de relevante sunt testele pentru anticorpi. Dezvăluirile medicului Virgil Musta

Cât de relevante sunt testele pentru anticorpi. Dezvăluirile medicului Virgil Musta

Testele care determină anticorpii IGG nu determină și gradul de protecție pe care îl oferă. Anunțul a fost făcut de șeful Secrției de boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș”, Virgil Musta.

Aceste teste care determină anticorpii IGG nu determină și gradul de protecție pe care îl oferă. Anunțul a fost făcut de șeful Secrției de boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș”, Virgil Musta.

Medicul a precizat că au fost persoane care au făcut boala și aveau anticorpi anti S și totuși s-au reinfectat, așa cum s-a întâmplat și în cazul unor persoane vaccinate, chiar dacă forma a fost una foarte ușoară sau chiar asimptomatică.

De aceea, potrivit lui Musta, până când aceste teste vor fi standardizate, trebuie respectate în continuare toate măsurile de protecție.

„Din păcate, nivelul acestor teste nu e standardizat, de aceea putem ști doar că avem anticorpi, avem o oarecare protecție, nu putem ști gradul de protecție. Metodele pe care le folosesc diferite laboratoare sunt diverse, cu atât mai mult e greu de standardizat acest lucru.

Unde se fac aceste teste

Aceste teste nu se găsesc în farmacii, sunt complexe, echipamentele sunt complexe, ele se fac numai în laboratoare acreditate și specializate pentru această investigație.

Ne ajută să știm că avem anticorpi, însă nu știm câtă protecție ne conferă, am avut persoane care au făcut boala și aveau anticorpi anti S și totuși s-au reinfectat. Am avut și persoane vaccinate care au făcut boala. Boală făcută după vaccin e însă foarte ușoară, chiar asimptomatică, dar am constatat că nivelul anticorpilor e diferit și infectarea depinde de mai mulți factori, de nivelul de anticorpi, dar și de cuantumul de virus pe care-l inhalăm și cu care ne contaminăm.

Trebuie să respectăm regulile până când se vor standardiza și aceste teste, încă nu sunt studii suficiente care să arate pe o anumită metodă standard care e nivelul de anticorpi care ne protejează pentru infecția cu SARS-COV-2„, a precizat Musta.

Medicul a spus că el și colegii lui și-au verificat nivelul de anticorpi, că aceștia existau, dar că nu se știe dacă nivelul e suficient. În aceste condiții, medicii continuă să respecte regulile și metodele de prevenție, echipamentele cu care merge la pacienți fiind aceleași ca și la începutul pandemiei.