Carne vs. legume. Care e marele câștigător în lupta pentru o viață sănătoasă

Carne vs. legume. Care e marele câștigător în lupta pentru o viață sănătoasăCarne de pui. Sursa foto: Pixabay

O cercetare internațională de la Universitatea din Sydney a constatat că națiunile care consumă mai multe proteine pe bază de plante, cum ar fi năutul, tofu și mazărea, au speranțe de viață mai mari la adulți.

Într-un studiu Nature Communications, Dr. Alistair Senior, candidatul la doctorat Caitlin Andrews și echipa Centrului Charles Perkins au examinat aprovizionarea cu alimente și datele demografice din 101 țări între 1961 și 2018, corectate în funcție de mărimea și bogăția populației, pentru a determina dacă tipul de proteine a afectat longevitatea.

Primul autor Caitlin Andrews a remarcat: „Studiul nostru la nivel de populație arată efecte mixte asupra sănătății ale proteinelor pe bază de carne și plante.

„Un sistem alimentar care oferă o mulțime de proteine și lipide pe bază animală, inclusiv carne, ouă și produse lactate, a redus mortalitatea infantilă. Proteinele pe bază de plante au îmbunătățit speranța de viață la adulți.”

Fructe și legume pentru meniul de post

Fructe și legume pentru meniul de post. Sursa foto: Freepik.com

Metodologie

Cercetătorii au examinat 60 de ani de date accesibile publicului privind aprovizionarea cu alimente din 101 națiuni pentru a determina modul în care dietele bazate pe proteine vegetale și animale afectează speranța de viață. Datele includ producția alimentară pe națiuni și caloriile, proteinele și grăsimile disponibile pentru consum.

Australasia, SUA, Suedia și Argentina consumă mai multe proteine de origine animală, în timp ce Pakistanul și Indonezia consumă mai multe diete bazate pe plante.

Cercetătorii au ajustat datele în funcție de venit și de mărimea populației pentru a evalua efectele disponibilității alimentelor asupra speranței de viață în rândul națiunilor. Ei au descoperit că națiunile cu mai multe proteine vegetale, precum India, aveau speranțe de viață mai mari decât cele cu mai multe proteine animale, precum SUA.

Proteinele animale și sănătatea

Consumul ridicat de proteine animale, în special de carne procesată, a fost asociat cu bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și unele tipuri de cancer.

Studiile sugerează că dietele bazate pe plante au contribuit la longevitatea celor mai longevive comunități din lume - Okinawa în Japonia, Ikaria în Grecia și Loma Linda în California. Fasolea, nucile și cerealele integrale sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli cronice și de mortalitate generală.

Cercetătorul principal, Dr. Senior, a remarcat: „Proteinele sunt esențiale pentru dieta umană, dar pe măsură ce modelele alimentare se schimbă și țările bogate se decarbonizează, sursele de proteine au intrat sub investigație.

„Cunoașterea faptului că proteinele pe bază de plante sunt asociate cu o viață mai lungă este foarte importantă, deoarece luăm în considerare nu numai modul în care dietele noastre au un impact asupra longevității noastre, ci și asupra sănătății planetei.”

sursa: medicalxpress.com

Ne puteți urmări și pe Google News