Care este modul prin care putem scăpa de pofta pentru fast-food

Care este modul prin care putem scăpa de pofta pentru fast-foodSursa foto: Arhiva EVZ

Indiferent că este vorba de un pachet de chipsuri sau de o pizza de 30 de cm, toți avem propriile noastre preferințe când vine vorba de mâncarea fast-food. Cu toate acestea, oamenii de știință s- ar putea să fi descoperit cum să scăpăm de pofta pentru alimentele care ne fac rău.

„Oprind” un neuron care conectează creierul de intestin, experții au reușit să-i împiedice pe șoareci să mai aibă poftă pentru alimentele grase. Acest lucru se datorează faptului că intestinul este cel care ne determină dorința pentru alimente bogate în grăsimi - și nu neapărat gustul în sine - au descoperit cercetătorii.

Autorul principal, Dr. Mengtong Li, de la Universitatea Columbia, New York, a declarat: „Trăim vremuri fără precedent, în care consumul excesiv de grăsimi și zaharuri provoacă obezitate și tulburări metabolice. Dacă vrem să ne controlăm dorința față de grăsime, știința ne arată care este conexiunea care se formează între intestin și creier.

Experimente pe șoareci

În timpul experimentelor, oamenii de știință le-au oferit șoarecilor apă în care erau dizolvate grăsimi. Profesorul Charles Zuker, a spus: „Chiar dacă animalele nu au putut gusta grăsimea, au fost totuși determinate să consume apa grasă”. Scanările șoarecilor au arătat că nervul care leagă intestinul de creier, se aprindea ori de câte ori șoarecii mâncau grăsime. Când oamenii de știință au oprit acest nerv, șoarecii au încetat să mai mănânce grăsime, potrivit The Sun.

sursa: arhivă EVZ

Deși nu au existat experimente similare efectuate pe oameni, profesorul Scott Sternson, de la Universitatea California din San Diego, a subliniat potențialul de îmbunătățire a sănătății umane. „Acest studiu oferă o perspectivă despre moleculele și celulele care obligă animalele să-și dorească grăsimea. Capacitatea cercetătorilor de a controla această dorință poate duce la tratamente care pot ajuta la combaterea obezității prin reducerea consumului de alimente grase bogate în calorii”.