Evenimentul Zilei > Actualitate > Când vom reveni la viața normală. Estimările lui Raed Arafat: „Trebuie să ajungem la 60-70%”
Când vom reveni la viața normală. Estimările lui Raed Arafat: „Trebuie să ajungem la 60-70%”

Când vom reveni la viața normală. Estimările lui Raed Arafat: „Trebuie să ajungem la 60-70%”

Raed Arafat estimează vă vom începe să revenim la viața normală și să reluăm o parte din activități când procentul de vaccinare va ajunge la 60 - 70%.

Vom reveni la viața normală atunci când campania de vaccinare va reuși în proporție de 60-70%.

Reluarea unor activități se va face mai repede în condițiile în care campania de vaccinare împotriva COVID-19 avansează. Secretarul de Stat Raed Arafat a declarat că trebuie să existe echilibru între impactul pe sănătatea publică și aspectele economice. El a subliniat că există premisa ca revenirea la viața normală să se aibă loc mai repede, dacă se vaccinează cât mai mulți români.

„Trebuie să fie o balanţă pe care să o păstrăm continuu între impactul pe sistemul sanitar, impactul pe sănătatea publică şi, pe partea cealaltă, aspectele economice şi aspectele pentru care să le redăm activitatea. România nu este în lockdown cum au fost şi sunt încă alte ţări. România n-a intrat în lockdown total aproape niciun minut. (…) Foarte multe activităţi economice au continuat”, a explicat Raed Arafat.

Potrivit spuselor sale, restricțiile impuse în contextul pandemiei afectează anumite domenii, precum cele din industria ospitalității. Reprezentanții acestei industrii, a declarat Arafat, trebuie să înțeleagă că o relaxare înainte de vreme poate crea probleme ulterioare.

„E adevărat că avem impact doar pe anumite domenii, şi le înţeleg supărarea şi reacţiile. În același timp, trebuie să înţeleagă că o relaxare precoce în anumite domenii poate să însemne o restricţionare mai mare ulterior. Şi asta este balanţa care se joacă la acest moment când se ia o decizie”, a declarat șeful DSU.

Raed Arafat a participat la dezbaterea online „Testarea COVID în România, la un an de la debutul pandemiei”, organizată de DC News.

Când vom reveni la viața normală

Secretarul de stat a adăugat că, în paralel cu reluarea unor activităţi, se derulează campania de vaccinare. Arafat a subliniat că România stă bine din acest punct de vedere comparativ cu alte state.

„Cu cât avansăm în campania de vaccinare, cu atât o să avem premise, într-adevăr, să reluăm unele activităţi mai uşor. În acest moment, numărul celor vaccinaţi este insuficient ca să spunem că are un impact general pe populaţie şi ţară. Încă suntem la un procent mic, ttrebuie rebuie să ajungem la un procent de 60-70% să spunem că stăm liniştiţi”, a mai spus Arafat.

Testarea obligatorie ar fi privită ca o îngrădire

Secretarul de stat a precizat că adoptarea unei eventuale măsuri de testare obligatorie pentru populație ar putea provoca nemulțumiri. În opinia sa, mulți ar putea crede că este o măsură de îngrădire a unor drepturi.

„Nu ştiu nicio ţară care face asta. Arătaţi-mi o ţară din Europa care face acest lucru: «că vă lăsăm să faceţi totul dacă sunteţi testaţi». Dubaiul a făcut asta, a deschis turismul din noiembrie şi până acum de 4 ori a crescut numărul cazurilor. (…) Trebuie văzut care este impactul ei. (…) Revenirea la normalitatea totală, la acest moment, este imposibilă. Există şansă dacă continuăm vaccinarea şi dacă continuăm aplicarea măsurilor de protecţie”, a susţinut oficialul MAI.