Evenimentul Zilei > Economie > Economia franceză revine în contextul COVID-19. Estimările optimiste ale Băncii Centrale de la Paris
Economia franceză revine în contextul COVID-19. Estimările optimiste ale Băncii Centrale de la Paris

Economia franceză revine în contextul COVID-19. Estimările optimiste ale Băncii Centrale de la Paris

Economia franceză va înregistra o revenire, anul acesta, în contextul pandemiei de COVID-19, după cum estimează oficialii Băncii Centrale de la Paris.

Economia franceză va înregistra o revenire de 5% în acest an, în contextul pandemiei de COVID-19. Estimarea îi aparține guvernatorului Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, conform Reuters.

În 2020, economia din Franța, a doua din zona euro, a înregistrat cea mai gravă recesiune după cel de-al doilea război mondial. Produsul Intern Brut a înregistrat o contracție de 8,3% din cauza noului coronavirus. La căderea economiei au contribuit și restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei, între care cele două perioade de carantină națională.

„Confruntată cu un şoc puternic, economia franceză a rezistat bine, pe ansamblu. Rezistenţa este atât o surpriză bună cu privire la sfârşitul lui 2020 şi o sursă de încurajare pentru 2021. Pot să confirm prognoza noastră privind o creştere de 5% pentru anul 2021. Este o prognoză robustă şi prudentă. Aceasta reflectă, în acelaşi timp, incertitudinea ridicată care există în jurul situaţiei sanitare”, a declarat Francois Villeroy de Galhau.

Economia franceză revine în contextul COVID-19

Decalrațiile sale confirmă estimările ministrului francez al Finanțelor, Bruno Le Maire. Acesta a construit bugetul pe 2021 pe baza unei prognoze de creştere economică de 6% în acest an. În ultimele săptămâni, el a revenit și a sugerat că această ţintă ar putea fi prea optimistă.

Banca Franţei a estimat că activitatea economică s-a stabilizat în luna ianuarie la 5%, sub nivelul anterior crizei. Procentul a rămas neschimbat, în pofida introducerii unor noi restricţii în ultimele săptămâni.

O nouă carantină va afecta economia

Pentru moment, Guvernul francez nu a introdus o nouă carantină naţională, cea de-a treia, dar nu a exclus măsura. Un nou lockdown este luat în calcul de autoritățile de la Paris, dacă pandemia va scăpa de sub control.

Acest lucru ar putea afecta situația economică. Potrivit Oficiului Naţional de Statistică, Insee, o carantină naţională ar putea provoca o nouă contracţie a economiei în primul trimestru.

Guvernul a înăsprit restricţiile prin scurtarea orarului de funcţionare a marilor centre comerciale și a sectoarelor ospitalităţii şi divertismentului. Conform analizei efectuată de Banca Franţei sectorul serviciilor continuă să fie afectat mai grav decât industria.