Activitatea în restaurante s-ar putea relua de la începutul lunii viitoare, a anunțat ministrul Economiei Naționale, Virgil Popescu. Ministrul a explicat că a fost unul dintre cei care au susținut redeschiderea restaurantelor în această etapă de relaxare, de la 15 iunie, însă a întâmpinat opoziția specialiștilor care au arătat că riscul îmbolnăvirilor este prea mare.

„Eu am fost unul dintre susținătorii deschiderii restaurantelor în această perioadă. Însă există un risc epidemiologic foarte mare. Încercăm ca în următoarea perioadă de relaxare să include deschiderea restaurantelor.  Vorbim de 1 Iulie”, a declarat ministrul Virgil Popescu într-o intervenție televizată.

Ministrul a afirmat că este convins că absolut toţi cei care deţin restaurante în interiorul clădirilor sau în interiorul hotelurilor beneficiază în acest moment de deschiderea teraselor.

În același context, el a anunțat că industriile afectate de noul coronavirus, pe perioada stării de urgență, vor fi susținute cu fonduri provenite de la Uniunea Europeană.

„Vor fi bani europeni care vor merge spre hoteluri, HoReCa, evenimente și transporturi.Vor fi bani nerambursabili, granturi de 350 de milioane de euro. Vor fi și 550 de milioane pentru investiții. Acolo e nevoie de o coparticipare de 15%”, a mai arătat ministrul legat de susținerea pe care o vor primi firmele din industria turismului.

Pe de altă parte, Virgil Popescu s-a arătat nemulțumit de practica acționarilor marilor centre comerciale – mall-urile – care vor să perceapă chirii de la magazinele pe care le găzduiesc, fără să țină cont că acestea nu au funcționat până acum.

„Am avut discuții cu reprezentanții mallurilor. Le-am reproșat proprietarilor mallurilor că nu este normal ca magazinele să plătească chirie când nu au avut activitate. Sperăm să găsim o formă la nivelul ministerului pentru a sprijini magazinele care au avut de suferit în perioada de pandemie”, a continuat Virgil Popescu.

De menționat că PSD a condiționat acordarea votului în Parlament, pentru prelungirea stării de alertă, de redeschiderea restaurantelor și a bisericilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romașcanu, aceste măsuri trebuie introduse în actul normativ propus de Guvern.

„…Şi, trebuie să fie găsită o soluţie, astfel încât hotelurile să poată beneficia de deschiderea restaurantelor din unităţile hoteliere având în vedere că începe sezonul, iar mulţi dintre cetăţenii care au achiziţionat pachete turistice le-au achiziţionat împreună cu serviciile de masă”, a declarat Lucian Romașcanu.

Încă un  pas spre normalitate. De luni putem să mergem la cumpărături în mall-uri

Cum se vor desfășura evenimentele private după 15 iunie. Iată care sunt noile reguli impuse de Guvern