Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a primit o solicitare venită de la trei judecători de la Curtea Militară de Apel. Magistrații trebuie să verifice dacă este afectată independența sistemului judiciar. După ce serviciul secret al Armatei a cerut să verifice calculatoarele judecătorilor care l-au arestat pe generalul (r) Iulian Gherghe, fost adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). Acuzat că a folosit 179.000 de dolari din fondurile serviciului secret pentru a cumpăra o casă.

„Ofițerii au cerut acces și la documentele neclasificate, adică la calculatoarele judecătorilor și ale grefierilor”

„Confirm existența unei sesizări către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea a trei magistrați de la Curtea de Apel Militară pentru a stabili dacă s-a adus atingere independenței judecătorilor. De existența acestui control al unei structuri de contrainformații a Armatei știa și CSM-ul, solicitarea pentru a studia documentele clasificate fiind încă de acum un an”. A anunțat George Matei, purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Apel.

„Acest control nu a fost împiedicat. Doar că ofițerii au cerut acces și la documentele neclasificate, adică la calculatoarele judecătorilor și ale grefierilor. Cererea a fost aprobată verbal de președintele instanței care a venit din concediu pentru asta. Eu, împreună cu domnii judecători Luchian Constantinescu și Constantin Ciuculescu ne-am opus acestei solicitări”, a mai afirmat George Matei.

Cum a reușit să sustragă suma de 179.000 de dolari generalul Gherghe

Generalul (r) Gherghe a recunoscut că, la data de 27 noiembrie 2018, a retras cei peste 179.000 de dolari din contul de la BCR al DGIA unde se aflau fondurile instituției pentru situații de criză și război: peste 1.267.000 de dolari. Gherghe a falsificat declarația de plată externă „aplicând fără drept pe acest înscris ștampila unității și contrafăcând semnătura comandantului gl. Hapău Marian, prin aplicarea unei ștampile cu semnătura acestei persoane”.


Noi dezvăluiri despre arestarea generalului (r) Iulian Cristian Gherghe, acuzat de delapidare