Evenimentul Zilei > Justitie > Inspecția judiciară a început ancheta în dosarul ”Justice Leaks”. Derapajele unor judecători vor fi anchetate
Inspecția judiciară a început ancheta în dosarul ”Justice Leaks”. Derapajele unor judecători vor fi anchetate

Inspecția judiciară a început ancheta în dosarul ”Justice Leaks”. Derapajele unor judecători vor fi anchetate

Evenimentul Zilei a scris despre scandalul anului în justiția română, după ce mai mulți magistrați au postat mesaje denigratoare la adresa colegilor lor.

Inspecția judiciară a început ancheta. Secția pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat efectuarea unei anchete disciplinare, în cazul unor judecători care postau mesaje pe grupul de facebook ”Forumul Magistraților”.

În aceste mesaje, președintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu a fost jignit grosolan de un către un magistrat care scrie în spatele unui pseudonim, Caius Marcius. Procurorul Bogdan Pîrlog ar fost identificat ca fiind personajul care se ascunde în spatele acestui pseudonim.

În aceste mesaje, judecătorul Mateescu era numit ”slugărete” sau băiețaș, și era criticat pentru prestația lui, în demersul de a desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

CSM cere anchetă disciplinară

După discuții în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii au decis că este vremea să acționeze. Astfel, Secția pentru Judecători a solicitat o anchetă disciplinară.

„Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii se delimitează categoric de orice derapaj de natura celui care rezultă din discuțiile purtate de unii judecători şi procurori pe o rețea de socializare. Judecătorilor şi procurorilor le este recunoscut dreptul la liberă exprimare, însă în exercitarea acestuia magistrații au obligația de a se comporta într-o manieră care să păstreze demnitatea funcției, imparțialitatea şi independența sistemului judiciar … În acest context, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită ferm Inspecției Judiciare să lămurească, potrivit competențelor, în cel mai scurt timp această situație regretabilă”, se arată în comunicatul CSM.

Scandal uriaș la vârful justiției. Inspecția judiciară a început ancheta

Publicarea mesajelor de pe ”Forumul magistraților” a stârnit un mare scandal la vârful justiției. Aceste mesaje erau cunoscute de foarte multă vreme, de toți magistrații care sunt abonați la această pagină de facebook. Șefii din CSM s-au scandalizat abia acum, deoarece aceste mesaje au devenit publice prin publicarea lor, inclusiv de Evenimentul Zilei.

De exemplu, mesajul împotriva judecătorului Mateescu era vechi de câteva zile, dar acesta nu a reacționat decât atunci când opinia publică a aflat de conținutul acestuia.

„Slugăretele prestează ce îi trasează stăpânii. Cu tristețe constat că o regret pe Savonea,, măcar ea avea un echilibru. La flăcăul ăsta … lucrează și penalii cu ce le-a mai rămas la dispoziție … asta e … criza de personal afectează toate palierele justiției, inclusiv partea acaparată de penali”.

Scandalul anului în justiția română. Conversații ale procurorilor despre fabricarea dosarelor și moartea adversarilor