Evenimentul Zilei > International > Brexit. Marea Britanie și UE reiau negocierile
Brexit. Marea Britanie și UE reiau negocierile

Brexit. Marea Britanie și UE reiau negocierile

„Credem că este responsabil în acest stadiu să mergem mai departe”, au anunțat, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic Boris Johnson.

Discuțiile despre un acord post-Brexit între Uniunea Europeană și Marea Britanie vor continua și după duminică, zi-termen stabilită de cele două părți pentru a decide soarta negocierilor unui acord.

„Echipele noastre de negociatori au lucrat zi și noapte în ultimele zile. Și în ciuda oboselii după aproape un an de negocieri, în ciuda faptului că termenele nu au fost respectate unul după altul, credem că este responsabil în această etapă de a face un efort suplimentar”, au declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto)  şi premierul britanic Boris Johnson.

Acest anunț nu trezește surprize. Există încă un drum lung de parcurs pentru a ajunge la un acord cu privire la relațiile viitoare dintre Regatul Unit și UE, declarase deja duminică dimineață ministrul britanic de externe, Dominic Raab, pregătind terenul.

Cu toate acestea, Londra și Bruxelles au rivalizat în pesimism în ultimele zile, Boris Johnson estimând un eșec „foarte, foarte probabil”, în timp ce șefa executivului european, Ursula von der Leyen, a considerat „slabe” speranțele unui acord.

Pragmatică, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgență pentru a menține, în cazul unui „no deal”, traficul aerian și transportul rutier între Regatul Unit și UE timp de șase luni, precum și accesul reciproc la apele de pescuit timp de un an, scrie France 24.

Orice, numai un „no deal” nu

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE