Evenimentul Zilei > Economie > Breaking News. O nouă taxă pentru români! Anunțul vine de la Guvern. Nimeni nu scapă
Breaking News. O nouă taxă pentru români! Anunțul vine de la Guvern. Nimeni nu scapă

Breaking News. O nouă taxă pentru români! Anunțul vine de la Guvern. Nimeni nu scapă

Actul normativ care reglementează sistemul garanție-returnare a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului. Potrivit acestuia se va institui o nouă taxă, pe ambalaj, ce va presupune creșterea prețurilor unor anumite produse.

Conform noului proiect de lege, românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice cumpărate din magazine. Banii reprezintă garanția pe care comercianții o vor reține de la clienți pentru fiecare PET, sticlă sau doză de metal. Consumatorii își vor putea recupera banii de la orice magazin din țară după returnarea ambalajului.

,, Va fi o garanție modică, de 50 de bani”

“Pet-urile, dozele de aluminiu, sticlele pe care cumpărătorii le vor înapoia la magazin în sfârșit vor ajunge acolo unde le e locul, respectiv în sistemul de reciclare și nu vor mai ajunge să fie îngropate pur și simplu și lăsate moștenire copiilor noștri în gropile de gunoi, așa cum se întâmplă astăzi.

Va fi o garanție modică, de 50 de bani. Va fi exact ca atunci când mergi la magazin și folosești o monedă de 50 de bani pentru a utiliza un coș de cumpărături, pe care o recuperezi de îndată ce aduci coșul înapoi la locul de unde l-ai luat, exact în același mod va funcționa și garanția pentru sticle, pet-uri și doze de aluminiu, consumatorii primindu-și înapoi această sumă de îndată ce returnează la orice magazin care comercializează băuturi în România, că este mai mic sau mai mare, că este supermarket sau că este un magazin de la colțul blocului, că este în mediul urban sau în mediul rural, cetățenii vor putea înapoia oriunde fără a prezenta vreun bon fiscal sau alte acte, simpla predare a ambalajului câtă vreme acesta este integru, câtă vreme nu este deteriorat, simpla aducere înapoi a acestui ambalaj va face ca persoana să își recupereze cei 50 de bani”, a explicat ministrul Mediului.

Când va intra în vigoare taxa?

Actul normativ care reglementează sistemul garanție-returnare a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului. România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Ministerul Mediului speră că, la 3 ani de la lansarea sistemului garanție-returnare, România va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi. La acest moment, nu este clar totuși când anume va fi introdusă noua taxă, fiind avansate în spațiul public atât ideea de aplicare chiar de anul viitor, dar și cea de introducere abia din 2022, potrivit profit.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.