Evenimentul Zilei > International > Boris Johnson şi breşa de securitate veche de 15 ani. Subiect preluat de BBC
Boris Johnson şi breşa de securitate veche de 15 ani. Subiect preluat de BBC

Boris Johnson şi breşa de securitate veche de 15 ani. Subiect preluat de BBC

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, are numărul personal de mobil disponibil pe Internet de 15 ani, aspect care în opinia deputatei laburiste Rachel Hopkins are implicații pentru securitate și crește riscul șantajului.

Boris Johnson şi breşa de securitate veche de 15 ani. Subiect preluat de BBC. Cum s-a ajuns, totuşi, la această situaţie incredibilă pentru ceea ce înseamnă nivelul funcţiei lui Boris Johnson?

Totul a pornit în 2006, de la un comunicat de presă din 2006, la finalul căruia a fost menţionat şi numărul de telefon despre care jurnaliştii britanici au relatat că este valabil şi în prezent. La acea vreme, Johnson era deputat și ministru pentru Învățământ Superior al „guvernului din umbră” al opoziției de atunci. În acel comunicat aflat încă în mediul online, acesta îi invita pe jurnaliști să-l contacteze pentru declarații suplimentare despre o problemă specifică domeniului de care se ocupa.

Oficialii guvernului au negat săptămâna trecută că Johnson ar fi fost sfătuit să-și schimbe numărul de telefon. În acest context, deputata laburistă Rachel Hopkins nu s-a ferit să spună că disponibilitatea numărului de telefon al lui Johnson are implicații pentru securitate și crește riscul șantajului.

Boris Johnson şi breşa de securitate veche de 15 ani

Reprezentanţiu guvernamentali din Downing Street (stradă din orașul Westminster, care găzduiește reședințele și birourile oficiale ale prim-ministrului și ale cancelarului fișei) au refuzat să comenteze subiectul.

Informația despre numărul de telefon al premierului care poate fi găsit pe Internet a fost raportată pentru prima dată de Popbitch. Mai departe, Agenția de presă PA a sunat la numărul de telefon joi seara. Telefonul era închis, dar un un mesaj automat spunea: „Vă rugăm să încercați mai târziu sau să trimiteți un sms.”

Pornind de la un subiect despre activitățile de lobby în cadrul guvernului, Johnson a fost criticat pentru modul în care își folosește telefonul mobil. La începutul lunii aprilie, presa dezvăluia că premierul britanic a avut un schimb de mesaje cu omul de afaceri Sir James Dyson la începutul pandemiei. Johnson îi promitea să „rezolve” o problemă cu sistemul fiscal, astfel încât angajaţii lui Sir James să poată rămâne în Marea Britanie suficient de mult timp pentru a construi ventilatoare necesare serviciului public de sănătate, conform BBC.

Liderul laburist Sir Keir Starmer critica faptul că prietenii „care au numărul de telefon al prim-ministrului îl pot suna și întreba despre reduceri de impozite”. Altfel, Daily Telegraph a relatat că Simon Case, cel mai înalt funcționar public din Marea Britanie, i-a sugerat lui Johnson să-și schimbe numărul de telefon din cauza faptului că era prea cunoscut.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.