Acest deficit de aprovizionare cu unt este rezultatul scăderii producției de lapte și al creșterii cererii de unt la nivel mondial, în condițiile în care atitudinea consumatorilor față de acest aliment, considerat odată ca fiind nesănătos, a devenit una mai favorabilă, scrie AGERPRES.

În consecință, Franța se confruntă cu un deficit de aprovizionare. Creșterea prețurilor și reducerea ofertei au pus presiuni asupra producătorilor și companiilor din industria alimentară, unele oprind livrările și luând în considerare să transfere costurile către distribuitori și consumatori.

„Având în vedere că se apropie Sărbătorile de sfârșit de an, cu pregătirile de Crăciun, în special prăjiturile 'Galette des Rois', la care este nevoie de foarte mult unt, dacă nu va avea loc o scădere semnificativă a prețului, vom fi nevoiți să transferăm majorările de preț către consumatori”, a spus Samir Kichou, un patiser din Paris.

„Problema este că pe piața franceză semnalul corect nu a fost transmis fermierilor din sectorul lactatelor, având în vedere că prețurile nu au fost ajustate în conformitate cu scăderea ofertei de lactate”, a declarat Dominique Charge, președintele federației cooperativelor de lactate din Franța.