Evenimentul Zilei > Actualitate > Bitcoin are concurenţă într-o comună din România. Atenţie la evoluţia CIUGUbanului
Bitcoin are concurenţă într-o comună din România. Atenţie la evoluţia CIUGUbanului

Bitcoin are concurenţă într-o comună din România. Atenţie la evoluţia CIUGUbanului

Pentru a recompensa cetățenii, în special copiii care colectează selectiv deșeurile și reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu, reprezentanţii primăriei comunei Ciugud (judeţul Alba) au anunţat recent lansarea unei monede virtuale proprii.

Alba, judeţul care are o comună cu propria monedă virtuală. Totul pentru mediu. Aceasta este misiunea urmărită de autorităţile locale cu CIUGUbanul, propria monedă virtuală.

Totodată, comuna Ciugud este promotorul național al conceptului „Smart Village”. CIUGUbanul va fi folosit într-o primă fază pentru a recompensa cetățenii, în special copiii, care colectează selectiv deșeurile și reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Potrivit unui comunicat de presă al primăriei, proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor. În acest fel, cetățenii vor avea unde să depună sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu.

Alba, judeţul care are o comună cu propria monedă virtuală

În schimbul lor, ei vor primi monede virtuale care vor putea fi folosite în comunitate. CIUGUbanii nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de stimulare a reciclării și colectării selective.

Prima astfel de stație a fost montată în curtea școlii din Ciugud şi a fost numită „Verzulică – roboțelul reciclator”, având în vedere că a fost personalizată sub forma unui roboțel.

Până la sfârșitul vacanței de vară, copiii au misiunea să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. Ulterior, la începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali.

Ciugud

Cum va putea fi folosită moneda virtuală din Ciugud

Elevii vor putea folosi banii pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare. În a doua fază a proiectului, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună.

Cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care vor intra în acest program. Primăria Ciugud analizează posibilitatea ca monedele virtuale să fie folosite în viitor de cetăţenii care vor să beneficieze de reduceri de taxe sau impozite.

„România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalități plătite de țara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului.

România stă prost la capitolul reciclare

E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Proiectul-pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO. România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu.