Biden i-a spus lui Putin o vorbă pentru istorie. I-o repetă şi la summit, conform promisiunii lansate de liderul de la Casa Albă într-un discurs. Practic, primul lor summit, preşedintele american va sublinia că Statele Unite aceeptă ca Rusia să încalce drepturile omului.

Cu siguranţă, această declaraţie se referă şi la situaţia lui Aleksei Navalnîi, condamnat pe bandă rulantă. „Îl voi întâlni pe preşedintele Putin peste două săptămâni, la Geneva, şi îi voi spune clar că nu vom sta cu braţele încrucişate în timp ce ei încalcă aceste drepturi.

America este unică. Pentru noi, faptul că toţi bărbaţii şi femeile se nasc egali este un lucru evident”, a spus Biden. Observaţiile sale vin cu o zi înainte de Memorial Day, sărbătoare naţională dedicată omagierii militarilor căzuţi la datorie.

Biden i-a spus lui Putin o vorbă pentru istorie

Altfel, liderul de la Washington a reiterat că în luna februarie a purtat o discuţie telefonică lungă şi cu omologul chinez Xi Jinping. „I-am spus clar că nu putem face altfel decât să apărăm drepturile omului în lume, întrucât aceasta este ceea ce noi suntem”, a punctat Biden cu acel prilej.

Analiştii care se ocupă de politica internaţională susţin că Joe Biden încearcă la puţin timp de la preluarea mandatului să arate o atitudine fermă faţă de Rusia. În acest context, este evidentă dorinţa de a se delimita de Donald Trump.

Predecesorul său republican a fost acuzat de complezenţă faţă de liderul de la Kremlin. În acelaşi timp, Biden este conştient că flacăra dialogului cu Rusia trebuie întreţinută cât mai atent, dar nu în orice condiţii.

Relaţii încinse între Biden şi Putin

Preşedintele SUA a punctat că va propune sancţiuni pentru Rusia „dacă ea continuă să interfereze în democraţia” americană. Totodată, rămâne celebru atacul în care a spus despre Putin că este „ucigaş”. Cu toate acestea, liderul american nu doreşte să „declanşeze un ciclu de escaladare şi conflict”.

În urmă cu 4 zile, evz.ro a relatat despre modul în care Putin l-a sfidat iarăşi pe Biden. În prim-plan a fost o manevră provocatoare într-o zonă sensibilă pentru SUA. Înaintea acestui episod, Joe Biden l-a pus la punct pe Vladimir Putin.

Amintim că la distanţă de 36 de ani de la întâlnirea omologilor Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, Joe Biden şi Vladimir Putin se vor întâlni la summitul prezidenţial SUA-Rusia, programat pentru 16 iunie, la Geneva. Evenimentul găzudit de oraşul considerat capitala diplomaţiei va fi organizat cu măsuri de securitate fără precedent.